Víz a gyerekkönyvtárban

Nem, nem ázik be a könyvtár, nem sújtja semmilyen formájában a víz az épületet, csak éppen a március 22-ei víz világnapja alkalmából az óvodásoknak és az iskolásoknak tartott foglalkozások ebben a hónapban a víz bűvkörében zajlanak.

Hasonló tartalmaink:

A Csuka Zoltán Város Könyvtár gyerekkönyvtár részlege hónapról-hónapra tematikus foglalkozásokat tart az érdeklődő óvodás csoportok vagy iskolai osztályok számára, amelyeken mindig egy-egy aktuális témát járnak körbe a könyvtár munkatársai és megannyi szemléltető anyag vagy gyakorlati foglalkozás segítségével.

Februárban a mackóságok voltak terítéken: mindent megtudhattak a kicsik és a nagyok a medvékről. Márciusban a víz köré csoportosulnak a foglalkozások. “Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a víz nélkülözhetetlen szerepére életünkben. Célunk a foglalkozássorozattal, hogy óvjuk-védjünk környezetünket, és ezen belül a Föld vízkészletét”, mondta az esemény kapcsán Kondriné Varga Kornélia munkatársunknak.

A foglalkozás során lesz vetítés, megbeszélik a gyerekek, mit tehetnek otthon vagy az óvodában, az iskolában, hogy spóroljanak a vízzel. A zene és a film kapcsolatáról is láthatnak majd kisfilmeket, például Kodály Zoltán Esik a városban című műve kapcsán megfigyelhetik a részt vevők, hogyan lehet a zongora hangjaival az esőcseppeket utánozni, vagy egy másik videón pedig éppen az esőcseppek adják majd a ritmust. A víz körforgását papírszínházzal fogják szemléltetni a gyerekeknek. Nem utolsó sorban lesz kézműveskedés is, ami során medúzákat lehet majd készíteni, így egy kis emléket is hazavihetnek a gyerekek.

A könyvtár tematikus foglalkozásai olyan felkapottak az óvodák és iskolák körében, hogy márciusban például minden nap tartaniuk kell majd egyet – de ezt ők, a gyerekkönyvtár munkatársai nagy örömmel teszik.
Márciusban tehát minden nap a víz világnapja lesz a gyerekkönyvtárban.

Címkék