Suttogások és gesztikulációk – szavalóverseny a gyerekkönyvtárban

Hosszú hagyománya van annak a szavalóversenynek, amit idén április 25-én rendeztek meg a Csuka Zoltán Városi Könyvtár gyerekkönyvtár részlegében. Az alsósok között most Budai Anna és Pintér Gábor Vilmos, a felsősök között pedig Molnár Péter bizonyult a legjobbnak.

Hasonló tartalmaink:

A verseny előtt pár perccel még – saját bevallása szerint – nagyon izgul Hartmann Dóra, a Bolyai 4. osztályos tanulója, aki Aranyosi Ervin A szeretetről című versével készült a versenyre. Pedig ez már a 3. fellépése, és a vers is közel áll hozzá, édesanyjával közösen választották. Naumov Botond, aki szintén a Bolyai 4. osztályos diákja, is anyukájával együtt talált rá Romhányi József Interjú a farkassal, aki állítólag megette a Piroskát című versére. Ahogy azt már az édesanyja elmondja, azért választották ezt a verset, mert humorával közel áll Botond személyiségéhez, és szerinte akkor tudja beleélni magát a versbe egy gyerek, ha ilyen verset talál magának.

És hogy mi ennek a bizonyos beleélésnek a biztos receptje? Ezt már Fekete Zoltán, az Érd Médiacentrum főszerkesztője, a zsűri elnöke mondja el a szavalatok után, az értékeléskor a gyerekeknek: “A szavalás vegyes műfaj, ahol van helye annak, hogy az ember kiabálja, vagy suttogja, lassan mondja, vagy hadarja  a verset attól függően, hogy az miről szól és milyen ritmusa van. Akár gesztikulálni is lehet. Ilyenkor a lírai alany bőrébe kell belebújni, és onnantól kezdve amit ő akar elmondani – gondolatokat és érzéseket – , azt nektek kell elmondanotok, az a ti mondanivalótok lesz.”

A képen: az alsósok  két 1. helyezettje, Budai Anna és Pintér Gábor Vilmos között Figus Sára, az egyetlen 1. osztályos versenyző

A képen: az alsósok két 1. helyezettje, Budai Anna és Pintér Gábor Vilmos között Figus Sára, az egyetlen 1. osztályos versenyző

Beleélésből nem volt hiány,  a gyerekek igazi ifjú Latinovitsok és Ruttkai Évák módjára a legtöbb esetben remekül magukra öltötték a költő gúnyáját, és idevarázsolták a gyerekkönyvtárba Varró Dani Dacoskodó versét vagy Osvát Erzsébet Zsémbes Zsófi ébredését. Az ilyen alkalmakkor (is) rendre előkerülő klasszikus kedvencek, Petőfi, Arany, Weöres Sándor és Romhányi József mellett megjelentek a kortársak is. Az alsósok között 1. helyen végzett Budai Anna, az Érdligeti Általános Iskola 4. osztályos tanulója például Varró Dániel Tanács a televíziózással kapcsolatban című versét adta elő, Medgyesi Emma, a diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola 4. osztályos diákja pedig Lackfi János Világvégéjét.

A felsősök – ahogy a rajzversenyre is, most a szavalóversenyre is – kicsit kevesebben jelentkeztek. Náluk a fiúk vittek mindent, bár, ahogy Fekete Zoltán megjegyezte, az emléklap sem ördögtől való dolog, annak is lehet örülni. És talán mindenki, mert oklevelet mindenki kapott, örült is. A gyerekkönyvtárban szerdán délután fellépő, összes kis és nagy diák kétségtelenül nyert. Nem csupán tapasztalatot. Nyertek még sok minden mást is, elég csak arra gondolni, hogy a versek megtanulásának, előadásának köszönhetően mennyi mindenre tettek és tesznek még szert ezek a gyerkőcök: bővül a szókincsük és a memóriájuk, fejlődik a beszédtechnikájuk és az előadó képességük, önbizalmat szereznek, és nem utolsó sorban gazdagodnak kulturális ismereteik, mindez pedig egyáltalán nem mellékes akkor, miközben éppen a személyiségük alakul ki.

De azért emeljük ki a sok-sok nyertes közül az első három helyen végzetteket is:

Az alsósokat két korosztályra bontotta értékeléskor a zsűri, így ott két első helyezés született. A kicsik között Pintér Gábor Vilmos, a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 2. osztályos tanulója nyert 1. díjat Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versével, a nagyobbak között pedig Budai Anna, az Érdligeti Általános Iskola 4. osztályos tanulója kapta meg az 1. díjat Varró Dániel Tanács a televíziózással kapcsolatban című versének elszavalásáért. 2. helyezést értek el: Medgyesi Emma, a diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola 4. osztályos tanulója Lackfi János Világvége című verséért és Ozsváth Réka, a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola 2. osztályos diákja Vesztergom Andrea Nagy kislányok titkai című verséért. 3. helyezésért vehetett át díjat: Kovács Villő, a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 2. osztályos tanulója Osvát Erzsébet Zsémbes Zsófi ébredéséért és Utassy Jázmin, a sóskúti Andreetti  4. osztályosa Arany János Juliska elbújdosása című versének elszavalásáért.

Dicséretben részesült az egyetlen 1. osztályos versenyző: Figus Sára, az Érdligeti Általános Iskola tanulója, aki Kóródi László A csacska macska című versét szavalta el.

A felső tagozatosak között 1.helyezést ért el Molnár Péter, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Váci Mihály: Szelíden, mint a szél című verséért, 2. helyezést ért el: Kis Botond Farkas, a sóskúti Andreetti 6. osztályos tanulója Horváth István tornyot raktam című verséért és 3. díjban részesült: Medveczki Máté, a Kőrösi 5. osztályos tanulója Barak László: Tíz éves vagyok című versének elmondásáért.

Gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek!

Címkék