Az iskolaválasztási terítéken: a Batthyány

Április 12-én és 13-án kell beiratkoznia a 2018/2019 tanévben 1. osztályt megkezdő gyerekeknek az általános iskolákba. Cikksorozatunkban ezúttal az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskoláról és az ősszel ott induló első osztályokkal kapcsolatos tudnivalókról lesz szó. A Batthyányban március 27-én, kedden 14.30-tól kerül sor a felvételi erőpróbára, azaz a (nemcsak 1., hanem) 1-8. évfolyamon sportiskolai osztályba beiratkozó diákok mozgásos szintfelmérőjére.

Hasonló tartalmaink:

Az iskola – bár a főútról akár autóval, akár busszal könnyen megközelíthető, mégis csendes, nyugodt környezetben helyezkedik el a felújított Fácán utcai óvoda mellett. Sportcsarnoka óriási, de kell is, hogy az legyen az iskola fő profilja, azaz a sportosztályok miatt. Itt a nem sportosztályos, azaz általános tantervű osztályok diákjainak sem kell soha a folyosókon vagy a tantermekben eltölteniük a napi egyszeri tesi órát. Az iskola egyébként kiváló minősítéssel akkreditált tehetségpont.

Ott jártunkkor Rozgonyi János és Kozma Zoltánné igazgatóhelyettes mutatta be az iskolát és az iskola működését. Rozgonyi János 1987 óta igazgatója az iskolának, 2015-ben a gyermekek harmonikus személyiségformálásáért, a különleges gondoskodást igénylő tanulók segítéséért Németh László díjat kapott Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, idén március 15-én pedig Érd városáért díjat vehetett át T. Mészáros Andrástól, Érd Megyei Jogú Város polgármesterétől. De nemcsak az igazgató, a diákok is számos díjat vívnak ki maguknak rendre a sportversenyeken. Bíró Attila az év testnevelője kitüntetést kapta meg, az iskola pedig Pest Megye legeredményesebb iskolája lett sport vonalon.

DSCN8136[1]

Egy évfolyamon két osztályt indítanak a 2018/2019-es tanévben is: egy általános és egy sportiskolai tantervű osztályt. Annak, aki sportiskolai osztályba szeretne járni akár 1., akár más évfolyamra, annak egy mozgásos szintfelmérő foglalkozáson kell részt vennie. Itt alapkészségeket, pl.: gyorsaságot, ügyességet, ugróerőt mérő feladatokat kell megcsinálniuk-  mondta el kérdésünkre Kozma Zoltánné. Erre a felvételi eljárására nem kell külön készülni. A lányokat és a fiúkat külön vizsgálják – önmagukhoz,a korosztályukban elvárható szinthez mérve nézik a gyerekek mozgásos alapképességeit, készségeit. A felvételi erőpróbára március 27-én, kedden 14.30-kor kerül sor. Hogy pontosan miből áll, azt megtalálhatja az iskola honlapján.

Azt hangsúlyozta Rozgonyi János igazgató, hogy a tananyag tartalmát tekintve az általános tantervű és a sportiskolai osztály között nincs különbség. A sportiskolás osztályban van egy-két olyan plusz tantárgy, ami segíti a sportiskolásokat: alsóban a sportágválasztó, ami segít nekik kiválasztani azt a sportágat, amivel érdemes komolyabban foglalkozniuk, illetve a tanulásmódszertan, hiszen fontos, hogy, akiket sűrűbben elvisznek edzőtáborokba, képesek legyenek az önállóan ismeretszerzésre is.

Az alsó tagozatban a gyerekek 90-95%-a az iskolában szokott maradni 16 óráig; az általános tantervű osztályok tanulóinak homogén csoportokban, napközis foglalkozáson, a sportiskolásoknak pedig iskolaotthonos formában biztosítanak egész napos elfoglaltságot. A sportiskolásoknak órarendbe épített sportfoglalkozásaik vannak, azaz a sportórákat beiktatták az egész napos oktatásba, hogy a gyerekek szellemi és fizikai terhelése mindig egyenletes legyen. „A tanóráknak a kötöttsége, fegyelmezettsége oldódik a sportban, sokkal motiváltabbak és kipihentebbek lesznek így a gyerekek” mondta el Kozma Zoltánné.

DSCN8131[1]

Az alsó tagozatos diákok az 1. osztály 1. félévében már megismerkedhetnek az összes sportággal, amit a Batthyányban oktatnak: azaz a labdarúgással, a kézilabdával, a tollaslabdával, a floorballal és a birkózással, a félévet követően pedig a szakedzők javaslatot tesznek arra – a szülőkkel és az osztályfőnökkel egyeztetve, hogy melyik diákot melyik sportágban látják kiemelkedő képességűnek. Ez alapján alakítják ki azokat a csoportokat, amikben később együtt dolgoznak. (Egy idősávban van a birkózás a tollaslabdával, illetve a foci a kézilabdával, de megteremtik a lehetőségét az úszásnak is.) Ősszel edzőtáborokat tartanak, nyáron szabadidős sporttábort szerveznek a Balatonnál, ami a sport- és a közösségfejlesztő munkát is segíti. „Eddig mindig sikerült megtalálni a harmóniát a gyerekek, a szülők igényei és a mi lehetőségeink között”, fejtette ki az igazgatóhelyettes.

Az iskola együttműködési megállapodást kötött az oktatott sportágak országos sportági szakszövetségeivel, másrészt azokkal az érdi egyesületekkel, amelyek foglalkoznak az adott sportággal; így az Érdi Sport Kft-vel kézilabda vonalon, a birkózást és a sumót tekintve az Érdi Spartacussal, az Érd Városi Sportegyesülettel pedig a labdarúgás és a tollaslabda területén. Folyamatban van a floorballban is ezeknek a kapcsolatoknak a kialakítása. Az egyesületek konkrét segítsége megnyilvánul abban, hogy edzőket adnak, az együttműködés célja pedig, hogy a sportban kiemelkedő képességű gyerekek menedzselése megindulhasson helyben, az iskolában is.

DSCN8125[1]

A felső tagozatban már jóval több edzésen kell a gyereknek részt venni. Délelőtt tanulnak a gyerekek, és délután vannak az iskolában az edzések, illetve ott az a kívánalom, hogy eljussanak az érdi sportegyesületekbe, ahol versenyeznek is. „De itt nem áll meg a történet, egy komplex rendszert szeretnénk. A város tervei alapján egy-két éven belül új épületet kaphatunk, bővülhet a szakmai profilunk is, hiszen középiskolai osztályokat is tudnánk indítani – szintén sportiskolai profillal. És akkor azt gondolom, hogy a város, mi, a tankerület megtettük a magunkét, hogy az érettségiig tehetséggondozás folyjon, és onnantól már nyitva áll az út a gyerekeknek a továbbtanulásra: akár testnevelő tanári, akár edzői, sportszervezői, akár valamilyen rekreációs vonalon, ez egy életút komoly kezdete is lehet”, mondta el Rozgonyi János.

Az igazgatóval és Kozma Zoltánné igazgatóhelyettessel készült beszélgetést teljes egészében az Érd FM 101.3 Hazafelé című műsorában hallgathatják meg.

Az iskoláról még több információt pedig itt találnak: http://erdisportiskola.sulinet.hu/index.php/81-ujsag/379-tajekoztato-ovodasoknak

(kiemelt kép: http://erdisportiskola.sulinet.hu – a 2017 szeptemberében kezdett elsősök)

Címkék