Kukába az elromlott hajszárítóval?

A víz világnapja alkalmából közös akciót szervezett Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a hét éve ökoiskolaként működő Érdligeti Általános Iskola. Szerdán egész nap a Túr utcai épület udvarán gyűjtötték az e-, azaz elektromos hulladékot. Az akció nagy népszerűségnek örvendett: már délelőtt két teherautóval és utánfutóval szállították el az elromlott és megunt mosógépeket, hűtőket, porszívókat, laptopokat, tableteket és egyéb e-hulladékokat az ÉKF munkatársai. Munkatársunk az e-gyűjtésen járt.

Hasonló tartalmaink:

Szerda reggel még nagy halomban áll, és csaknem a tornapálya nagy részét elfoglalja a szülők, a dákok és a lakosok által ideszállított e-hulladék. Kora délutánra aztán már csak egy pár kidobásra ítélt számítógép és laptop árválkodik az udvaron. Hajdú Hajnal, az iskola kémia-fizika szakos tanára és az ökocsoport vezetője kérdésünkre elmondja, hogy a hét éve ökoiskolaként működő intézmény évről-évre kétszer hirdetett korábban e-hulladék gyűjtést, de egy jogszabályi változás miatt két évig szüneteltetniük kellett ezt, míg végül idén az önkormányzat nemcsak támogatta, de meg is szervezte az akciót.

Először is tisztázzuk, mi tekinthető e-hulladéknak. “Minden olyan hulladékká vált eszköz, amely korábban hálózati áramról, akkumulátorról vagy elemről működött, elektromos vagy elektronikai, röviden e-hulladéknak minősül”, mondja Hajdú Hajnal. Például a háztartási fehér áru (hűtőgép, mosógép, mosogatógép); kisgépek (pl. turmixgép, villanyborotva) barkácsgépek, számítógépek, monitorok, billentyűzet, TV, rádió.

Miért fontos, hogy szelektíven gyűjtsük az elektromos hulladékot? – kérdezem két nyolcadikos tanulótól. Mert ha nem így teszünk, akkor azzal károsítjuk a természetet, ha a természetet károsítjuk, akkor saját életünket, jövőnket, egészségünket veszélyeztetjük – válaszolják lelkesen, és hozzáteszik, hogy ők vagy otthon raktározzák a megunt elektromos kütyüket, hátha még valakinek jók lesznek, vagy ha már működésképtelenek,akkor az iskola gyűjtésére hozzák el ezeket.

Mi a teendő, ha épp nincs gyűjtés a suliban? A Sas utca 2. alatt található hulladékgyűjtő-udvarban nyitvatartási időben, azaz hétfőtől péntekig 8-16 óra között és szombaton 8-12 óra között akármikor leadhatjuk a megunt vagy nem működő elektronikus gépeinket. Sőt, az elektromos berendezéseket áruló boltoknak is kötelességük átvenni ezeket. Ha nagyobb (hűtő-, mosó-, illetve mosogató-) gépről van szó, akkor amennyiben újat vásárolunk, a régit az új kiszállításakor köteles elvitetnie az áruháznak vagy kereskedésnek.

A fenti megoldásokat túl körülményesnek találja? Azt gondolja, mi baj lehet abból, ha egyszer-kétszer a kukában végzi az elektromos fogkefe vagy a hajszárító? Ahogy Hajdú Hajnal elmagyarázza, az ezzel a baj, hogy az elektromos berendezések olyan anyagokat  tartalmaznak, amelyek ha kommunális hulladék közé keverednek, és azzal együtt elégetik őket, vagy csapadékvíz éri őket, akkor ezek az addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. A levegőben vagy eső formájában pedig a mi szervezetünket is károsítják. Ilyen anyag például a dioxin, ami akkor szabadul fel, ha a kukába került többi (kommunális) hulladékkal együtt 700 °C -on elégetik pl. a régi hajszárítónkat. A dioxin rendkívül erős méreg, ami ellen ma még nem ismert semmifajta megelőző vagy gyógyító kezelés. A természetben gyakorlatilag lebonthatatlan, és sok olyan állati és emberi működésre hat, aminek következményei kiismerhetetlenek. Ezért nem mindegy hát, hogy hova kerül hát az a bizonyos hajszárító.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy rendeltetésszerű használat esetén ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt. Csak akkor van baj, ha a kukába vagy a szomszéd kertjébe, esetleg az erdőben egy bokor alá dobjuk ki őket. Ha azonban leadjuk őket a gyűjtéseken, az elektronikai berendezést áruló boltokban vagy a hulladékudvarban, akkor ott nem tudják szennyezni a környezetet, sőt, a legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható.

Ne dobjuk hát kukába az elromlott hajszárítót, ne sajnáljuk azt a minimális időt vagy energiát, ami azzal jár, hogy a kijelölt helyen adjuk le az e-hulladékot – ami nem is jár ezzel, ha a legközelebbi nagy bevásárláskor visszük vissza a boltba.  Nemcsak a természetnek, magunknak is jót teszünk vele.

Címkék