Választási tudnivalók

Hány érdi választópolgár adhatja le voksát április nyolcadikán? Honnan tudhatjuk, melyik szavazókörbe tartozunk? Meddig és hogyan jelentkezhetünk át máshová, és kérhetünk-e mozgóurnát a szavazás napján?  Ikszelhetünk-e ceruzával, és vihetjük-e a saját tollunkat? Mi történik, ha este hétkor még nem jutottunk be a szavazófülkébe, mert hosszú sor áll a helyiség előtt? Kérdéseinkre Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző válaszolt.

Hasonló tartalmaink:

53300 érdi választópolgár adhatja le voksát április 8-án, az országgyűlési választáson. A választás Érden 48 szavazókörben zajlik.

Fontos, hogy mindenki tudja: milyen szavazókörben fog voksolni, és melyik szavazóhelyiségek kell felkeresnie a választás napján. A korábbiakhoz képest e tekintetben történtek változások, ugyanis néhány szavazókör területi beosztását módosították a választópolgárok megváltozott száma miatt, és új szavazóhelyiségek is kialakításra kerültek

– hangsúlyozta Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző.

– Kérem a választópolgárokat, hogy a választási értesítőjükből tájékozódjanak, hogy melyik szavazókört kell felkeresniük. Többen jelezték, hogy nem kaptak értesítőt a Nemzeti Választási Irodától. Ez esetben azt javasoljuk, forduljanak a választási irodához, amelynek kollégái azonnal felvilágosítást tudnak nyújtani – tette hozzá.

– Fontos, hogy a választópolgár a szavazás során érvényes, személyazonosításra alkalmas okmányokkal rendelkezzen (arcképes személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány). Emellett a személyi azonosító jelét is kéri majd a szavazatszámláló bizottság: ez a lakcímkártya hátoldalán található, illetve hatósági bizonyítvány tartalmazza.

Ennek hiányában a lakcímet kell igazolnia a választópolgárnak – ezt a régi személyi igazolvány is tartalmazza. A választás napján, illetve az azt megelőző napokban az okmányiroda ügyeletet tart, így a lakcímkártyát azonnal tudják pótolni – hívta fel a figyelmet Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet.

– A szavazásnak kétféle módja van: a választópolgár felkeresi a szavazókörét, ahol a szavazatszámláló bizottság azonosítja őt. A választópolgár a névjegyzék aláírásával igazolja azt, hogy ebben a szavazókörben választójoggal rendelkezik, és ezt követően megkapja a szavazólapokat. A választópolgárok kapnak egy szavazólapot, amelyen az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek szerepelnek, illetve egy pártlistás szavazólapot is. Lesznek olyan választópolgárok, akik egy egyéni szavazólap mellett nemzetiségi listás szavazólapot kapnak.

Érvényesen voksolni úgy lehet, hogy a szavazólapon egy egyéni jelölt neve melletti, illetve egy lista feletti körbe tollal egymást metsző két vonalat ejtünk. A választópolgár a fülkében talál tollat, de használhatja a nála lévő tollat is. Tudni kell, hogy a ceruzával ejtett szavazat érvénytelen, ahogy az a szavazat is, amit kiesett jelöltre adnak le.

A jelölt kieséséről – amennyiben van ilyen – a szavazatszámláló bizottság tájékoztatja a választópolgárt a szavazás napján.

Mindazok a választópolgárok, akik személyesen nem tudnak megjelenni a szavazókörben, mozgóurnát kérhetnek a lakóhelyükre. Nekik a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki az urnát; a mozgóurnás szavazás is ugyanolyan feltételek mellett zajlik, mint a szavazóköri – tette hozzá a jegyző, aki kérdésünkre elmondta azt is: sokan élnek ezzel a lehetőséggel Érden, főleg az idősotthonok lakói, de előfordul, hogy családi háznál kérik a mozgóurnát.

Az a választópolgár, aki mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be legkésőbb a szavazást megelőző második napon a helyi választási irodához, vagy a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

Sokan nem a lakhelyükön szavaznak, hanem átjelentkeznek Érdről más településre, vagy éppen más városból Érdre.
– Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és országos listára (vagy nemzetiségi listára) szavazhat – tette hozzá Mecsériné.

Az átjelentkezési kérelmet a szavazópolgár benyújthatja online, vagy papír alapon  (postán vagy személyesen) a lakóhelye szerint illetékes helyi választási irodánál (Polgárok Háza), legkésőbb péntek 16 óráig.

Az érdi szavazókörök szinte mindegyike akadálymentes (lásd a honlapunkon is közzétett listát). Aki mégsem ilyen szavazókörhöz tartozik, de szeretne akadálymentes helyiségben voksolni, szintén péntek 16 óráig jelezheti.

A szavazókörök reggel 6 órától este 7-ig tartanak nyitva. Aki este 7 óra, azaz a szavazóhelyek zárása előtt megérkezik a helyszínre, de sorbaállás miatt esetleg nem jut be 7 óra előtt, az még szavazhat, akkor is, ha tovább kell nyitvatartania a szavazóhelynek.

Címkék