“Nincs olyan pont, amely lehetővé tenné a csalást”

A Fidesz nagyarányú győzelme sokakat meglepett. Talán az ellenzéki pártok elkeseredése szüli, mindenesetre néhányan választási csalással magyarázzák a történteket. A legnagyobb közösségi oldalon egy érdi történetet is posztoltak, bár a leírásból nem derül ki, hogy mire is gyanakszik az illető. A történtekről a Helyi Választási Iroda elnökét, Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébetet kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

-          Történhetett csalás a választáson?

-          Biztos vagyok abban, hogy a szavazatszámláló bizottságok a választás napján jogszerűen, szabályosan, és nagyon lelkiismeretesen végezték el a feladatot. Minden bizottságban legalább három, de több helyen négy, sőt öt delegált is részt vett a munkában. Az MSZP-Párbeszéd jelölő szervezet minden bizottságba delegált, volt, ahova két főt is, a FIDESZ-KDNP mindenhova 2 főt, és nagyon sok bizottságba delegált a Jobbik, és a DK, illetve az LMP is. A bizottság együttesen végzi a szavazatszámlálást a választott tagokkal, így mind napközben, mind a számlálásnál egymást is ellenőrizve dolgoznak. A választási iroda tagjai telefonon segítik a munkát amennyiben azt igénylik, a jegyzőkönyvvezető által bediktált adatokat rögzíti választási rendszerben.

-          Van egy konkrét érdi ügy, ami eléggé borzolja a kedélyeket nemcsak itt, hanem már országosan is. Az egyik szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjait állítólag bezárták a szavazóköri helyiségbe. Valóban ez történt? Mit tud erről az esetről?

-          Hallottam az esetről, és természetesen tájékozódtam a történtekről. A Bem téri óvodában működő 34. számú szavazatszámláló bizottság – az ugyanott működő 41. számú SZSZB-vel közösen – úgy döntött, hogy az óvoda kertkapuját zárják be, hogy a számlálást nyugodtan tudják végezni. Tehát a bizottság tagjai döntöttek úgy, hogy legyen zárva a kapu a nyugodt szavazatszámlálás érdekében! A 34.számú SZSZB hamarabb végzett. A nyitással-zárással megbízott személy az óvoda épületében, de egy távolabbi részében tartózkodott, telefonon volt elérhető. A telefonszáma – a még dolgozó – 41. számú SZSZB helyiségében volt leírva, amit a jegyzőkönyvvezető kezdett el hívni, de az előhívót elütötte, és így többszöri próbálkozásra nem érte el a kulccsal rendelkező személyt. Így később visszament, ellenőrizte a telefonszámot, és amikor már a helyes számot hívta, az óvoda zárásával megbízott személy 5 perc múlva megjelent, és kinyitotta a kertkaput. Az SZSZB tagjai a jegyzőkönyvvezető szerint végig jó hangulatban várták a kapu kinyitását. A választás jogszerű lebonyolítását az esemény nem befolyásolta.

-          Miért kellett 22 óráig várni a szavazókörökben már összesített adatok leadásával?

-          Nem kellett várni 22 óráig a szavazókörökben. A 19 órai zárást követően az informatikai rendszerben kaptunk egy olyan jelzést, hogy addig nem tudjuk rögzíteni az informatikai rendszerben a szavazóköri eredményeket, amíg a budapesti szavazókörök még nyitva vannak, előre láthatóan 22 óráig. Ezért mondtuk azt a jegyzőkönyvvezetőknek az egyéni eredmények bediktálásakor, ami a legtöbb szavazókörben 20 óra körül   már megtörtént, hogy nem kell sietni a listás eredmények számlálásával, a bejövetellel, mert nem tudjuk rögzíteni az eredményeket, kezdjék el a listás eredményeket számolni, majd szólunk, hogy mikor jöjjenek. A Polgárok Háza aulájában egyszerre 96 ember várokozása nem túl kellemes. Ennek ellenére kb. 20,30-kor már lehetett rögzíteni a választási rendszerben a jegyzőkönyvi adatokat, ezért amikor a listás eredményeket diktálták a jegyzőkönyvvezetők telefonon, már mondtuk, hogy jöhetnek. Ugyanolyan időpontokban érkeztek az SZSZB elnökök és jegyzőkönyvvezetők, mint más választásokon. Már a 2014-es választásokon is a szavazókörökből a jegyzőkönyvvezető által telefonon bediktált eredményeket kellett rögzíteni végleges eredményként, ami azonnal megjelenik a központi választási rendszerben, így a bizottsági elnökök által behozott jegyzőkönyveket nem előttük rögzítettük, és egyúttal megszűnt az „előzetes” eredmény. Természetesen amennyiben hibás volt a jegyzőkönyv, azt korrigálni kellett, és a helyes adatokkal kellett véglegesre rögzíteni, de ilyen csak néhány esetben fordult elő. A szavazóköri eredmény jegyzőkönyvek másolatait minden pártdelegált már a szavazókörben megkapja, össze lehet vetni az általunk rögzített jegyzőkönyvi adatokkal.

-          Lát-e a jelenlegi választási rendszerben olyan pontot, amely lehetővé teszi a választási csalást?

-          Én úgy látom, hogy a választási rendszer teljesen zárt, abba a választási irodák tagjai is csak két „kapun” keresztül tudnak belépni, a választási iroda tagjai pedig csak azokat az adatokat rögzítik, amiket a szavazatszámláló bizottságok a szavazókörökből számukra telefonon jelentenek. A jelölő szervezetek által delegált tagok a szavazatszámlálást követően megkapják a jegyzőkönyvek másolatait, a választás.hu-n közzétett szavazóköri eredmények, és a jegyzőkönyv másolatában szereplő eredmények teljesen egyeznek, így álláspontom szerint – még ha vannak is kételyek az eljárással kapcsolatban – a választás lebonyolításában, a szavazóköri eredmények megállapításában és rögzítése során nincs olyan pont, amely lehetővé tenné a csalást.

 Pálffy Ilona: Nem nyúlhattak bele az eredménybe

-          Van egy rendszerük, amit jellemzően mindegyik párt igénybe szokott venni, hogy valamennyi szavazókör jegyzékét beszkennelik és egy programmal össze lehet vetni azokat a informatikai adatokkal, amik a választási eredményekről szólnak – erről beszélt a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy valaki bele tudott-e nyúlni a választási iroda informatikai rendszerébe este 7 és 10 óra között, amíg nem jöttek eredmények, Pálffy Ilona azt mondta, szerinte nem, de pont ezt ellenőrizhetik le a pártok maguk, hiszen, ha történt visszaélés, ki fog derülni akkor, amikor összevetik a beszkennelt dokumentumokat a kiadott eredményekkel.

 

Címkék