Esőkabátból fülbevaló

Játék a formákkal, színekkel, anyagokkal – méghozzá olyan anyagokkal, amelyek egy átlagos háztartásban a kukában vagy a szelektív gyűjtőben végzik. Póthné Viczing Gabi azonban dekoratív ékszert készít még a bicikligumiból is. Alkotásaiból ma nyílt kiállítás a régi Parkvárosi Közösségi Házban, egy Föld napi program keretében, a Szociális Gondozó Központ szervezésében.

Hasonló tartalmaink:

Mezőgazdasági kötöző, esőkabát, bicikligumi, gomb, díszkötöző zsinór és PET-palack – mi a közös bennünk? Minden bizonnyal semmi, azon kívül, hogy műanyagból készülnek, és miután könnyű szívvel kidobjuk a szemétbe, több száz év alatt bomlanak le (egy felmérés szerint egy műanyag szatyoré akár ezer év is lehet).

Ezekből a mindennapi tárgyakból, bőr- és textilmaradékokból, illetve biztosítótűből, kerámia gyöngyökből csodaszép ékszerek is készíthetők – ahogy Póthné Viczing Gabi (TIARA-alkotóház) is teszi, aki nem eladásra, hanem saját örömére készíti különleges ékszereit. Alkotásaiból ma nyílt kiállítás a régi Parkvárosi Közösségi Házban (Bajcsy-Zsillinszky út 204-206), egy Föld napi rendezvény keretében, amit a Szociális Gondozó Központ immár harmadik alkalommal rendezett meg, több civil szervezettel, magánszeméllyel együttműködve.

Meg szerettem volna mutatni, hogy a gemkapocstól kezdve a lebontott pulóver fonaláig mindent fel lehet  használni. Rengeteg hulladékot termelünk, hiszen a reklámok azt sulykolják belénk, hogy minél több dolgot vegyünk meg, olyanokat is, amelyekre igazából nincs szükségünk

– hangsúlyozta Póthné Viczing Gabi.

A rendezvény vendégei a Szivárvány óvodába járó gyerekek voltak: mintegy kilencvenen jöttek el szerda délelőtt, hogy részt vegyenek a különféle játékokon, bemutatókon.

A gyerekek maguk is készültek egy vidám kis előadással – A három kismalac történetét mutatták be –, majd a Csengettyű Együttes lépett színpadra.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Póthné Viczing Gabi kiállítását Majorné Bániczki Julianna művészettanár nyitotta meg, aki arról beszélgetett a gyerekekkel, hogyan tudjuk egyszerű, mindennapi praktikákkal óvni környezetünket. Az óvodások láthatóan nagyon jól tudták, mi mindent tehet egy átlagember a Földért, különösebb megerőltetés nélkül – például nem szemetel, takarékoskodik a vízzel, energiával, szelektíven gyűjti a hulladékot…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A megnyitót, no meg az ékszerek megcsodálását követően a gyerekeket a Kertbarát Kör vidám játékkal várta: a kicsiknek terméseket kellett szétválogatniuk, és meg kellett találniuk a kakukktojást. Megismerkedhettek ritkán látott magvakkal (köles, vörös lencse) és gyógynövényekkel is.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az épület előtt az Életető Értékeinkért Egyesület fa közösségi játékaival szórakozhattak a gyerekek – minden fajáték egyedi készítésű volt.
Volt alakfelismerő játék, óriáskirakó, lovacskahúzás, célbadobás és horgászat is.  Aki elfáradt, az egyik teremben pihenhetett, ahol sodrott papírdarabokból készült kosarakat csodálhattak meg a gyerekek, és megismerkedhettek elkészítésük technikájával is.

A Föld napja természetesen nemcsak a környezetünk megóvásáról szól, hanem az élővilág ünnepe is. Nem véletlen, hogy a rendezvényre ellátogatott Czabai Balázs is, aki madárodúkat mutatott be a gyerekeknek, és a Czabai-kertről mesélt a gyerekeknek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– A gyermekek életében döntő szerepe van, amikor kapcsolatba kerülnek környezetükkel, illetve a természettel. Nagyon fontos, hogy ekkor felvilágosítsuk őket arról, miért fontos, hogy megbecsüljük és szerves egésznek tekintsük a természetet – hangsúlyozta Czabai Balázs, hozzátéve: rendszeresen beszéljünk erről a gyerekekkel, hogy érezzék, milyen fontos szerepet töltenek be ők is a természet megbecsülésében.

A Tiara-alkotóház kiállítása május 2-áig tekinthető meg a régi Parkvárosi Közösségi Házban, a Bajcsy-Zsillinszky út 204-206 szám alatt, nyitvatartási időben.

Címkék