A mi bolygónk, a mi felelősségünk

A mi bolygónk, a mi helyünk, a mi felelősségünk – ez volt a mottója a Magyar Földrajzi Múzeum Föld napi rendezvényének, melynek fókuszában a biodiverzitás állt. Idén is színes családi programokkal, filmvetítéssel várták az érdeklődőket, akik tanúi lehettek egy juharfa elültetésének, és megtudhatták többek közt azt is, mi fán terem a mesterséges denevérodú, és miért válik egyre divatosabbá ez az eszköz.

Hasonló tartalmaink:

A Magyar Földrajzi Múzeum harmadik alkalommal rendezte meg a Föld napját, a családokra fókuszálva. Kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak szórakoztató elfoglaltságot: az apróságokat színezők várták, megismerkedhettek a különböző babfajtákkal, és el is ültethették az általuk kiválasztottat a Szamóca kiskertész tanodában.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A nagyobbak kihalt állatokat – például fehér farkú erszényes nyulat és szivárványpapagájt – készíthettek vécépapírgurigából, és barangolhattak a Herman Ottó Vándor Tanösvényen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki kitöltötte a múzeum Föld napi totóját, ajándékot kapott a munkatársaktól.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Mese Batyu Társulat bábelőadása segítségével a gyerekek megérthették, mit jelent a környezettudatos életmód.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A természetismereti játszóházban a különféle madártojások és –koponyák mellett mesterséges denevérodút is megcsodálhattak a gyerekek és a felnőttek. Mint Sipos György preparátor, a természetismereti játszóház vezetője az ÉrdMost-nak elmagyarázta, a denevérek egyes országban már divatba jöttek, a maláriaszúnyogok elterjedése miatt. Egy denevér ugyanis ezerötszáz-kétezer szúnyogot is képes megenni. Így aztán Olaszországban a nagy parkokba mesterséges odúkat telepítettek, hogy odavonzzák a denevéreket. Ez az eszköz egyébként már Érden is kapható.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A tetőtérben a Da Vinci Learning vetített filmeket a nagyobb gyerekeknek és szüleiknek a globális felmelegedés, illetve a környezetszennyezés témakörében. A múzeumnak ugyanis fontos küldetése, hogy felhívja a figyelmet a globális problémákra. Mint Mácsai Anetta igazgatóhelyettes elmondta, a rendezvény idei fő témája a biodiverzitás volt, azaz a fajok sokszínűsége, ami nem kap elég hangsúlyt manapság.
– Gondoljunk bele, mennyire fontos, hogy egy fa ne csupán egy fafajból álljon, és minél színesebb legyen a körülöttünk lévő állat- és növényvilág. Ezt a fogalmat is körbejártuk, megismertük, és az érdeklődők megtudhatták, mi a biodiverzitás csökkenésének oka, és mi hogyan tehetünk ez ellen – zárta szavait.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A múzeumkertben ezen a délutánon egy korai juharfát is elültettek; az érdeklődők végigkísérhették az ültetés folyamatát is.

Címkék