Csak egy életed van

… nem pedig három, mint az autóversenyes számítógépes játékokban. Ha falnak ütközöl, gyalogost gázolsz, karambolozol, nincs több esélyed. Ezt tapasztalhatták meg a Gárdonyi iskola hetedik-tizenegyedik évfolyamos diákjai egy rendhagyó balesetmegelőzési szimulációs program segítségével.

Hasonló tartalmaink:

A balesetmegelőzési programot pénteken, a DÖK-nap keretében tartották:  a hetedik-tizenegyedik évfolyamosok először meghallgattak egy előadást, kitöltöttek egy tesztet, majd  motorosközlekedés-szimulátorok segítségével mutathatták meg, mennyire ismerik a közlekedési szabályokat.

– A program öt perc alatt olyan közlekedési helyzeteket szimulál, amilyenekkel egy gyakorlott sofőr általában tíz év alatt, százezer kilométer megtétele során találkozik. A gép mindenféle KRESZ-szabályt megszeg, és a helyzeteket meg kell oldaniuk a diákoknak, úgy, hogy itt nincs három életük, ha hibáznak, át kell adniuk a helyüket az osztálytársuknak. Amíg ismét sorra kerülnek, figyelhetik a többieket, illetve a program által generált helyzeteket, így sokkal elővigyázatosabbak lesznek – mondta a Safety-Hungary vezetéstechnikai oktatóközpont szakembere, Pelyvás Tamás, aki kérdésünkre hangsúlyozta: a mai fiatalok nem ismerik megfelelőképp a KRESZ szabályokat, videojátékokból tanulnak meg közlekedni, vezetni – nem is csoda, hogy nagyon megnőtt a fiatalok körében bekövetkezett közlekedési balesetek aránya. Ennek oka az is, hogy a gyerekeket mindenhová autóval szállítják, és az iskolában sem oktatják a szabályokat. Sajnos, a szülők KRESZ tudása is elavult, sőt, nem egy esetben hibás – tette hozzá a szakember.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A programot az önkormányzat közrendvédelmi bizottsága is támogatta: a teszt, illetve a szimuláció során a legjobb eredményt elért osztály egy gokartos kiránduláson vehet majd részt.

A diákönkormányzati napon a balesetmegelőzési mellett számtalan jópofa programmal találkozhattak a diákok, az íjászbemutatótól az élő társasig. Lehetett korongozni, kézműveskedni, szabadulószoba, elsősegélynyújtó foglalkozás, sportbemutatók, pályaorientációs beszélgetés várta a diákokat, és nem maradhatott el a tanár-diák, a német, illetve angol nyelvű activity és a Szeretlek, Magyarország! vetélkedő sem, hogy párat említsünk a programok közül. A legkisebbeket ezen a napon az életkoruknak megfelelő mozgásos, játékos feladatok, vetélkedők várták. Az elsődleges cél a komplex ismeretszerzés volt, a sport, a tudomány és a művészetek területén.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A DÖK-nap délután tanár-diák meccsekkel folytatódott, majd az esti gyereknapi diszkóval zárult a Gárdonyiban.

Címkék