Egy nap a lovas hagyományok jegyében

Első alkalommal rendezte meg szombaton a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület a Simonpusztai Nyárindító Gyermekfesztivált. Az  egész napos ingyenes, jótékonysági rendezvény segítségével a családok belekóstolhattak a lovasélet szépségeibe. Bemutatókon elevenítették fel a huszár és lovas hagyományokat, lehetett íjászkodni, megismerkedni a honvédséggel, no és lovagolni is. A Nemzeti Lovas Színház délután musical- és operettrészletekkel, este családi rockoperával szórakoztatta a közönséget.

Hasonló tartalmaink:

Ez a nap hagyományainkról, huszár és lovas kultúránkról szól. A globalizáció által felgyorsult világban is szükségünk van az értékeinkre, hagyományainkra – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón Simicskó István kormánybiztos, a rendezvény fővédnöke, hozzátéve:  egészséges nemzettudatra minden magyar gyermeknek szüksége van.
– Ha van egészséges nemzettudatunk, ha tudjuk és ismerjük az értékeinket, akkor helyes testtartással tudunk viszonyulni más nemzetek értékeihez is, békében, megértésben és tiszteletben tudunk együtt élni más nemzetekkel – zárta szavait.

A megjelenteket Simó Károly alpolgármester is köszöntötte. Mint mondta, nagy öröm, hogy ilyen programokat szerveznek a városban, és bízik benne, hogy ez a rendezvény hagyománnyá válik majd, hiszen a gyerekek, családok nagy élményekkel térhetnek haza. A vendégeket Aradszki András országgyűlési képviselő és T. Mészáros András polgármester videoüzenetben üdvözölte, hiszen mindketten Érd lengyel testvérvárosában, Lubaczówban tartózkodnak ezen a hétvégén.

A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületet annak elnöke, dr. Korein László mutatta be a közönségnek. Tudósítónknak elmondta: céljuk, hogy megteremtsék az esélyegyenlőséget az iskolai lovas oktatásban, minél közelebb vigyék a lovas életet a gyermekekhez, és őrizzék a lovas hagyományokat.  Az iskolai keretek közt folyó lovas oktatás az egyesület tervei szerint már a következő tanévben elindulhat Simonpusztán, az első félévben pilot programként, érdi és diósdi iskolák bevonásával, majd a második félévtől már több intézmény részvételével.

Sok gyereknek jelentett egyedülálló, különleges élményt ez a fesztivál. Voltak, akik nem a szüleikkel, hanem az Ökumenikus Segélyszolgálattal érkeztek, Szolnokról – köztük olyan gyermek is volt, aki itt látott először lovat életében. A nyolc, óvodás és iskolás korú gyerek egész napra a Simonpusztai Lovas és Hagyományőrző Egyesület vendége volt, az ingyenes programok mellett teljes ellátást is kaptak.
– Nagyon örültünk a meghívásnak. Ezeknek a gyerekeknek a szülei nem tudnak ilyen programokat biztosítani – mondta az ÉrdMostnak Nagy Brigitta, a segélyszervezet egyik munkatársa.

Ez a nap nemcsak nekik volt nagy élmény, hanem mindazoknak, akik kilátogattak az az Első Simonpusztai Nyárindító Gyermekfesztiválra. A lovaglás mellett számtalan program várta a családokat, az íjászattól a díjugratáson át a rendőrségi és tűzoltó bemutatókig. Amellett, hogy tapsolhattak a katonáknak, huszároknak, lovasoknak, ők maguk is kipróbálhatták magukat lövészetben, íjászatban. Nagy volt a nyüzsgés a honvédség toborzó sátránál is, ahol a felnőttek egészségügyi méréseken is részt vehettek. A  kisebbek az ugrálóvárnál játszottak, a nagyobbak tollaslabdáztak, a felnőttek pedig egészségügyi méréseken vettek részt. Természetesen nem maradhatott el a lovaglás sem.

A bemutatók után musical-részletek, operett-slágerek csendültek fel, látványos lovas show keretében, hatalmas sikerrel, a Nemzeti Lovas Színház előadásában, amely este héttől egy kétfelvonásos családi rockoperával várta a közönséget.

Az I. Simonpusztai Nyárindító Gyermekfesztivál a Magyar Honvédség, a Kincsem Nemzeti Kft. az Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal és a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében valósult meg.

 

Címkék