Az anyatej érdi ünnepe

Az Érdi Védőnői Szolgálat tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Városi Anyatejes Napot. A Parkvárosi Közösségi Házban bemutatóval, zenés foglalkozásokkal, bábelőadással és az elmaradhatatlan tombolával várták a gyermeküket szoptató édesanyákat és babáikat péntek délelőtt.

Hasonló tartalmaink:

A Parkvárosi Közösségi Ház nem túl idős falai talán még sosem visszhangzottak  ekkora gyermekzsivajtól, mint a védőnők által szervezett anyatejes napon. Babák, totyogók, két-hároméves “nagyok” szaladgáltak, játszottak a hatalmas szőnyegen, falatoztak a védőnők jóvoltából csupa finomsággal, gyümölccsel megterített asztaloknál, tapogatták a mesés bábokat, táncoltak Tücsök Szabi dalaira, tornáztak, mondókáztak a Ringató foglalkozáson, és szájtátva figyelték, hogyan táncolnak a mamák, és hordozóban a babák a Kanga training bemutatóján.

A százharmincnál is több résztvevőt Bárány Zsolt, a Dr. Romics László Szakorvosi Rendelőintézet főigazgatója köszöntötte, aki apaként, férjként, nagyapaként beszélt a szoptatás fontosságáról, és arról a testi-lelki kötelékről, amely anya és gyermeke között ilyenkor kialakul.

Mint Szakálné Dimov Mariann vezető védőnő kérdésünkre elmondta, az édesanyák egyre inkább tisztában vannak az anyatejes táplálás előnyeivel, és évről évre nő a babájukat szoptató mamák aránya.
– Tavaly 689 baba született Érden, 60,5 százalékuk három hónapos korig kizárólag anyatejet kapott, 52 százalékuk féléves korig szopott, és nagy emelkedést mutat az egyéves koron túl is szoptató anyukák aránya, ami 50,1 százalék – ismertette a statisztikai adatokat Szakálné Dimov Mariann.

– Őket ünnepeltük ma kisgyermekes programunkkal, amit a város és támogatóink segítségével szerveztünk. A hangsúlyt idén nem az ismeretterjesztésre, hanem a  szórakozásra helyeztük, hiszen az anyukák a babák mellett nehezen tudnak odafigyelni a komolyabb előadásokra. Ugyanakkor mód nyílt a beszélgetésre, tapasztalatcserére is, és szoptatós tanácsadásra, hordozókendő kipróbálására is lehetőség volt – tette hozzá a vezető védőnő.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az anyatej a baba számára legkönnyebben emészthető eledel, a legkevésbé okoz hasfájást, mindenféle előkészület, melegítés nélkül adható, steril táplálék – és ezt a mamák is tudják. Mint Juhász Judit szoptatási tanácsadó, az Érdi Anyatej Klub vezetője kérdésünkre elmondta, az anyukák egyre tudatosabbak, egyre több helyről tudnak tájékozódni, és egyre több laktációs képzés várja a szakembereket is.

A‏z Érdi Anyatej Klub minden hónap első szerdáján 10-től 11.30-ig várja az érdeklődőket az Érd-parkvárosi Református Gyülekezet Ifiházában (Csurgói u. 4.)

A leendő édesanyáknak szervez tanfolyamot a szoptatásról, anyává válásról, szülésről a Kötelék – Érd térségi Közösség a Családokért civil csoport. A foglalkozásokat kéthetente kedden, 17-19 óra között tartják. Az első alkalom szeptember 18-án lesz, témája: az a 9 hónap. Helyszín: Bajcsy-Zsilinszky út 143., a tanácsadó várója. Részletek itt.

 

Címkék