Esküt tettek

Október 6-án kezdődik a III. nyári ifjúsági olimpiai játékok Buenos Airesben. A korosztályos ötkarikás játékokon két érdi úszó, Milák Kristóf és Barócsai Petra is rajtkőre áll, ám ezt megelőzően a 79 fős magyar csapat letette az olimpiai esküt.

Hasonló tartalmaink:

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián a MOM Kulturális Központban megtartott szerdai eseményen hangsúlyozta: amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) életre hívta az ifjúsági olimpiát, az a cél vezérelte, hogy olyan multisport-esemény jöjjön létre, amelyen a résztvevők a versenyek mellett jobban megismerik egymás kultúráját, a különböző országok, nemzetek képviselői közötti barátság pedig elmélyüljön, a fiatalok találkozzanak az olimpiai eszmével – írja az MTI.

– Ez a verseny emberarcú esemény, amelyről sok olyan sallangot, giccset, luxust leválasztanak, ami az olimpiának része. Biztos vagyok benne, hogy ez életetek egyik nagy élménye lesz, egy igazi dzsemborira számítsatok – mondta Kulcsár a fiataloknak.

A MOB elnöke tisztes helytállást vár a népes magyar delegációtól, amely az egyik legnagyobb a résztvevők között.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a tehetséges fiataloknak, a következő évtizedek reménységeinek szorgalmából, kitartásából mindenki sokat tud meríteni. Hozzátette: a következő generációk tagjai majd olyanok akarnak lenni, mint a Buenos Airesbe utazó csapat tagjai.

– Az ifjúsági olimpiai játékok nagy élmény, kulturális találkozó, egyben új karrierek első állomása, a jövő bajnokainak kibontakozási lehetősége – tette hozzá.

Az eskü szövegét korábbi és aktív olimpikonok – Kulcsár Krisztián vívó, Cseh László úszó, Karakas Hedvig cselgáncsozó, dr. Kamuti Jenő vívó, Berki Krisztián tornász, Kovács Katalin kajakozó, Fábián László öttusázó, Baji Balázs atléta, Kökény Bea kézilabdázó, Imre Géza vívó és Vörös Zsuzsanna öttusázó – mondták el videón keresztül.

A harmadik nyári ifjúsági olimpián 13 nap alatt 32 sportág 283 versenyszámában hirdetnek győztest, a szervezők mintegy 4000 sportolót, sportvezetőt várnak.

A magyarok a korábbi két nyári ifjúsági olimpián – 2010-ben Szingapúrban és 2014-ben Nankingban – az országok közötti nem hivatalos rangsorban egyaránt a nyolcadik helyen zártak.

Az argentin fővárosban rendezett eseményen az Érdi Úszó Sport Kft. két fiatalja, Milák Kristóf és Barócsai Petra méreti meg magát. Milák kilenc egyéni számban is rajtkőre áll, ott lesz 50, 100, 200 és 400 méter gyorson, 50, 100 és 200 méter pillangón, illetve 50 és 100 háton is. Mellette csapattársa, Barócsai Petra 200 és 400 méter gyorson ugrik vízbe magát az ifjúsági olimpián.

(fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Címkék