Átalakul a szociális ellátások rendszere

Egyes feladatok átkerülnek az önkormányzatokhoz, másokat átvesznek a járási hivatalok a településektől. Bizonyos támogatásokat átneveznek, és újakat is terveznek, de nem szűnnek meg szolgáltatások  – erről Simó Károly, Érd alpolgármestere beszélt az ÉRD TV-nek adott interjújában. Alapvető változás, hogy a két főszereplő, aki ezeket a szolgáltatásokat biztosítja, azaz az állam és az önkormányzat között más lesz a feladatmegosztás.

Hasonló tartalmaink:

 

A tervek szerint március 1-jén kell a módosításoknak életbe lépniük, februárban meg kell alkotni az erről szóló helyi rendeletet, ennek előkészítése Érden is folyamatban van – mondta Simó Károly alpolgármester. Kifejtette: lesznek olyan támogatások, amelyeket korábban az önkormányzatnál lehetett igényelni, de a járási hivatalhoz kerülnek majd, és az állam fogja ezeket biztosítani. Illetve lesz egy fordított irányú változás is, vagyis amit korábban a járási hivataloknál lehetett igényelni, most az önkormányzatok kapják meg.

Bizonyos támogatások neve is megváltozik: például a lakásfenntartási támogatás települési támogatás néven lesz a rendszerben. Új ellátási formákra is javaslatot tettek, amelyeket Érden a speciális helyzethez igazítva vezetnének be. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem szűnnek meg szolgáltatások, legfeljebb máshol kell majd igényelni egyes ellátásokat.

Döntés helyben

Simó Károly kitért arra, hogy a normatív alapon működő ápolási díjakat vagy a jövedelempótló támogatásokat – amikor nem szociális szempontokat vizsgálnak – továbbra is az állam nyújtja majd. Azokról az ellátásokról pedig, amelyeket méltányossági alapon ítélnek oda, mint például a tüzelőtámogatás, vagy egyéb, lakásfenntartáshoz szükséges támogatások, helyben dönthetnek, miután egy helyi szervezet vizsgálja meg az adott család vagy egyén életkörülményeit. Az alpolgármester ésszerű munkafelosztásnak nevezte, hogy az ilyen támogatási formákról a helyi közösség döntse el, hogy mi az, amit képes nyújtani az adóbevételek függvényében, és ennek megállapítja a szabályrendszerét is.

Bizonyos ellátási formáknál lesz felülvizsgálat. Simó szerint érdemes átgondolni, hogy ha korábban valakinél megállapítottak például méltányossági ápolási díjat, hogy az ellátás indokolt-e még. Az alpolgármester szerint elvként megfogalmazható, hogy minden ilyen ellátást határozott időre kell megállapítani, hogy mondjuk évenként felül lehessen vizsgálni, hogy még mindig fennállnak-e azok a feltételek, jövedelmi viszonyok, körülmények, amelyek alapján egy-egy ilyen támogatási formát megállapítanak.

Évi 450 millió

Simó Károly megemlítette, hogy van olyan támogatás, amelyet pár tucatnyian, de olyan is, amelyet több ezren vesznek igénybe. A családsegítő központ, illetve a szociális gondozó központ különböző tagintézményei egyfajta radarként figyelik a helyi közösségben azokat, akik valamilyen krízishelyzetbe kerülnek, segítségre szorulnak, és jelzik, hogy milyen típusú pénzbeni támogatásokat vehetnek igénybe – fogalmazott az alpolgármester. Simó Károly elmondta: évente 350-450 millió forint között mozog a kifizetett pénzbeni szociális ellátások mértéke.

 

Would you like to replay the video?

 

 

Címkék