Nem folyik a közkút gyógyító vize

Március 14-én bezárt a Termál Hotel; mint ajtaján olvasható, „bizonytalan időre”. A kút sem működik, a helyiek nagy bánatára, akik évek óta isszák, és használják főzésre a radonos termálvizet. Pál Károly szállodaigazgató az Érdi Újságnak úgy nyilatkozott, műszaki probléma miatt zártak be, és a továbbiakat illetően a tulajdonosok döntését várják. Antunovits Antal képviselő viszont úgy látja: nagyobb a baj, hiszen már a bútorokat is pakolják.

Hasonló tartalmaink:

„Előre nem látható műszaki okok miatt a szálloda és a fürdő szolgáltatásai bizonytalan ideig szünetelnek” – ez olvasható a március 14-e óta zárva tartó Termal Hotel Liget bezárt ajtaján. Az üvegajtón bepillantva látható, hogy eltűntek a tájékoztató táblák, a látogatókat fogadó hatalmas növények – mintha kihalt volna a 37-38 fokos, különleges gyógyvizéről ismert létesítmény. A gyógy- és strandfürdő nemcsak a városiak körében, hanem országszerte és külföldön is ismert, mivel a fürdő- és ivókúrára egyaránt minősített, magas radontartalmú érdi gyógyvíz sokféle betegség kezelésére alkalmas: egyebek közt reumatikus és degeneratív elváltozások, izomgörcsök, reflux esetén hasznos. Sokan gyógyultak itt az érdiek közül szakorvosi beutalóval; szerencsére nem kell lemondaniuk a vízi terápiáról, hiszen – mint Kőszegi Gábortól, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatójától megtudtuk – kaphatnak beutalót a fővárosi, illetve a velencei fürdőbe; igaz, azok nincsenek olyan közel, mint az érdi termál fürdő.

Nem folyik a kút vize sem

Amit viszont nem lehet pótolni, az az ófalusi artézi kút, amiből a fürdő bezárása óta nem folyik a víz; még a nyitó-záró gombot is leszerelték a csapról.

– Gyerekkorom óta ezt a vizet iszom, és még ezzel is főzök. Hamarabb megpuhul benne a bab meg a csülök is – mondta lapunknak az Ófaluban élő Sinkó Györgyné, hozzátéve: sokuknak hiányzik az érdi gyógyvíz; a környékbeliek rendszeresen bekészítettek maguknak egy-egy üveggel éjszakára. Egy másik idős asszony szerint Pestről és Százhalombattáról is sokan jártak ide, hogy megtöltsék üvegeiket, még az orvosok is ezt fogyasztották.
– Reméljük, a város nem hagyja annyiban, hogy elzárták a kutat – fűzte hozzá.

Antunovits Antal, a településrész önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: amit lehet, megtesznek azért, hogy megoldódjon a probléma, bár – mint hangsúlyozta – beszélgetésünk idején, március 20-án, még az önkormányzat sem tudta, miért is zárta be kapuit a hotel. A képviselő úgy tudja, hogy a létesítmény 19 alkalmazottjának felmondtak, és már szállítják el a bútorokat is. Értesülése szerint a Termálnak adótartozása van, amelynek megfizetésére június 30-ig adott haladékot a város, azzal a feltétellel, hogy a kútból származó gyógyvizet folyamatosan biztosítják a lakosok számára – ez azonban, mint tudjuk, láthatjuk, nem történt meg, a kutat lezárták. És ha a hotel nem nyit ki, a kút sem működhet.

Nem működik a szivattyú

– Az a gond, hogy a szivattyú felhoz napi 700 köbméter vizet, és ebből csak 20 köbméter megy a kútba, a többi 680 a medencék feltöltésére szolgál. Ha nem működnek a medencék, a hatalmas vízmennyiséget a Dunába kellene ereszteni – mondta a képviselő.

Az Érdi Újság megkereste Pál Károly szállodaigazgatót is, aki úgy nyilatkozott: olyan műszaki probléma miatt tartanak zárva, ami ellehetetleníti a fürdő működését; lapzártánkkor még várta a tulajdonosok döntését arról, hogyan oldják meg a problémát.

– Jelen pillanatban üzemképtelen a szálloda. És az is látható, hogy bizonyos részei erős felújításra szorulnak – az üzemelés azonban a műszaki probléma miatt állt le. Nehéz most a helyzetünk, de azon vagyunk, hogy minél hamarabb újból megnyissunk. Egyelőre úgy tűnik, nem végleges a bezárás – mondta Pál Károly.

Szöveg és fotó: Ádám Katalin, Érdi Újság

Címkék