Érdi Hungarikum Klub: Vállaljuk fel értékeinket!

Biztosan hallották már a kifejezést: Érdikum. Városunkban immár két éve működik az Érdi Hungarikum Klub, amely felkutatja, összegyűjti és számon tartja az egyedi érdi értékeket. A részletekről a klub egyik szervezőjét, Brunczvik Ildikót kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

-Mi az Érdikum?

-Érdikum az az érdi érték, amely érdi alkotótevékenységhez, érdi termelési kultúrához, érdi tudáshoz, érdi hagyományokhoz, érdi tájhoz és érdi élővilághoz kapcsolódik. Tehát városunk történelme, a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi produktum, valamint természeti, közösségi értékeink. Eőry Emil már emblémát is tervezett hozzá.

-Attól, hogy a felsoroltak közül valami elnyeri az Érdikum címet, még nem lesz Hungarikum.

-Nem, de mi helyi értékként mindenképpen számon tartjuk. A lényeg, hogy itt nincs rangsor, és elsősorban azokat az értékeket szeretnénk bemutatni és felhívni rájuk a figyelmet, amelyek közel állnak az emberekhez, de eddig egy kissé el voltak rejtve, háttérbe szorultak, vagy nem tudtak róluk.

-Az Érdi Hungarikum Klub éppen ebben a hónapban lesz kétéves. Mik a tapasztalatok?

-2013. június 20-án az alakuló ülésre harmincan jöttek el, amelyen Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa tartott remek előadást és adott némi útmutatót a munkánkhoz.

Végül tizenöten maradtunk, akikkel létrehoztuk a klubot. S hogy megérte-e? Igen, sőt! A mi mottónk az, hogy „Senki sem tehet meg mindent, de mindenki tehet valamit!” Ha visszatekintünk erre a két esztendőre, úgy ítélem meg, van mit felmutatnunk.

-Kik lehetnek tagjai a klubnak?
-Mindenki, aki egyetért a célkitűzéseinkkel, és aktív szerepet vállal az értékek felkutatásában.

-Biztosan van egy „hivatalos” eljárása annak, hogyan kerülnek kiválasztásra az Érdikumok…
-Bárki tehet javaslatot, ehhez egy adatlapot kell kitölteni, szakértői véleménnyel kiegészítve. A lényeg, hogy ez nem személyekről, hanem a településen – egykor vagy akár napjainkban – megvalósított, létrehozott tárgyakról, építményekről, szellemi termékekről szól. Akár egy különleges lekvárból, vagy Teri néni almás pitéjéből is lehet Érdikum, amennyiben a szakértői vélemény alátámasztja, hogy Érdre jellemző specifikum. Tessék csak bátran a finomságokat, szépségeket, jóságokat észrevenni, felvállalni és bemutatni! Szeretettel várunk az élet minden területéről Érdikumokat, hiszen még nagyon sok van.

-Soroljon fel pár, már befogadott, létező Érdikumot!

-A teljesség igénye nélkül, csak néhányat említek: Szent Mihály arkangyal templom, Minaret, Czabai-kert, Acélsodrony gyűjtemény, Érdi Rózsafűzér zarándoklat, Csuka Zoltán életműve, Eőry Emil szellemi és tárgyi javai vagy Dénes Mercédesz sportteljesítménye. Ezeket hiába is keresnénk, sehol másutt nincsenek, csak Érden, legyünk rá büszkék!

Bálint Edit, Érdi Újság

Honlap

http://erdikum.erdcenter.hu 

 

Képünkön az Érdikumok Eőry Emil által tervezett emblémája

 

Címkék