Marianum, a 25 éves iskola

Újjáalakulásának 25. évét ünnepli idén a Marianum Általános Iskola. A jubileumi esztendő az Érd-Újvárosi Jézus Szíve Plébániatemplomban megtartott szentmisével kezdődött.

Hasonló tartalmaink:

Idestova 25 éve annak, hogy a város egyetlen egyházi iskolájában elindultak az első osztályok. Az elmúlt negyed századra való emlékezést középpontba állító idei, jubileumi esztendőt ünnepi szentmisével nyitották meg, amire nem csupán az iskola jelenlegi tanárait és diákjait várták, hanem mindazokat, akik bármilyen formában is, de szerepet játszottak abban, hogy az intézmény megérje a mai napot.

“…Mert nagyot művelt velem ő, aki Hatalmas: ő, akit Szentnek hívunk.” Az újjáalakulásban főszerepet játszó Hajdú Ferenc plébános szerint ez, a jubileum év jelmondatául választott bibliai idézet fejezi ki legjobban az elmúlt, több mint két évtized tanulságait.

Az eredetileg 1935-ben indult oktatási intézmény a második világháború után ugyan megszűnt, de az épület sokáig mégsem állt üresen, hiszen a II-es számú Általános Iskola mellett, – többek között – a Vörösmarty Mihály Gimnázium is ezen a helyen kezdte meg működését.

A rendszerváltás idején azonban már nem volt gazdája, a bizonyos pontjain közel száz éves létesítménynek. Ferenc atya elmondta, tulajdonképpen egy romhalmaz állt a város közepén.

Az indulás időszakára visszaemlékezve a plébános hozzátette, noha nagy volt a kísértés, hogy az iskola az 1949-ben megszakított állapotok mentén induljon újra, de az időközben eltelt negyven esztendő mégsem múlt el nyomtalanul. Ezért 1989-ben elsősorban egy szilárd belső értékrend kialakítására törekedtek.

A Marianum Általános Iskolában az idei tanév további része szintén a jubileum jegyében fog telni, amit az intézmény vezetése színes programokon keresztül kíván megvalósítani.

Would you like to replay the video?
Címkék