Kulturális mozaik az Érdi Napokon

A szeptember 3-i ÉNFESZT-et követő vasárnapon a helyi civil szervezetek várják félnapos programmal városunk apraját és nagyját. Az interaktív rendezvényen rajzban, irodalomban, zenében és táncban is kipróbálhatják magukat a résztvevők. A többórás rendezvényt az Érdi Éréktárba felvett művészeti csoportok szervezik.

Hasonló tartalmaink:

Az ötlet még az év elején, az Értéktár kiállítást és konferenciát követően született meg. Korábban is hallottak, tudtak egymásról az Érden már sok esztendeje kiválóan működő kulturális egyesületek, csoportok, de mindeddig többnyire egyenként kerültek a lakosság látószögébe. Idén azonban összefogtak és egy olyan közös program megrendezését tűzték ki célul, amely a művészetek népszerűsítése mellett, a helyi közönséghez is közelebb kerülhetnek – tudtuk meg Daróci Lajosnétól, az Irodalomkedvelők klubvezetőjétől, aki a rendezvény egyik szervezője.

A program szeptember 4-én, vasárnap délután két órakor kezdődik és este 8 óráig tart a Szepes Gyula Művelődési Központban. Ebben az időszakban a képzőművészet, az irodalom, az ének-zene és a tánc színterévé válik az egész kultúrház és korosztálytól függetlenül, mindenki meglelheti majd a neki leginkább tetsző állomást, ahol nemcsak betekinthet és belehallgathat abba, ami ott történik, hanem maga is aktív részese, szereplője lehet egy-egy képzőművészeti vagy zenei eseménynek, illetve vetélkedőnek vagy táncprodukciónak.

A legkisebbek különféle népi játékokkal és néptáncokkal ismerkedhetnek, valamint helyszíni rajzversenyen is kipróbálhatják magukat. Itt hirdetik ki a Szeretlek, Érd! című rajzpályázat eredményét is. Délután 3 órától a művelődési ház kisebb termeiben és az aula egy-egy „sarkában” művészeti „műhelyek” nyílnak, ahol különféle foglalkozásokba kapcsolódhatnak be az ideérkezők.

Az Irodalomkedvelők izgalmas és vicces feladatokkal várják a nebulókat. Lesz például versmondó flashmob, költemények illusztrálása, híres idézetek és versek felismerése, szólások, közmondások magyarázása, összeillesztése és „renkaíró” verseny is.

Az Érdi Kamarazenekar hangszer- és dallamfelismerő feladatokat talált ki a zenekedvelő ifjúságnak, a Magtár Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője pedig táncos programmal várja a gyermekeket.

Bóna Eszter, a Bonton tánctanára bemutatja milyen a „mozdulatlan mozdulat” és még sok egyéb tánccal kapcsolatos játékot is megtanít a kíváncsi nebulóknak és a szívesen játszó felnőtteknek is.

Este 6 órától egy nagyszabású, vidám gálaműsort láthat majd a közönség, amelyen a Kulturális Mozaik szervezői, a hat Érdikum – Érdi Kamarazenekar, Szirmok Pedagógus Női Kar, a Bonton TSE, a Poly-Art, az IRKA, a Magtár Hagyományőrző Néptáncegyüttes – tagjai lépnek színpadra. A produkciókat közös táncház követi, s ez zárja majd a Kulturális mozaikot.

Daróci Lajosné hozzátette: fontos, hogy programjaikkal minden korosztályt szeretnének megszólítani, így az óvódásoktól a nyugdíjas nagyszülőkig, mindenkit szeretettel várnak szeptember 4-én a Szepes Gyula Művelődési Központba!

Címkék