Lovaskocsis felvonulással indult a szüreti mulatság

Szüreti mulatságot és kézműves vásárt tartottak szombaton az érd-ófalusi pincesoron. A jó idő, a jó bor és a változatos programoknak köszönhetően idén is sokan ellátogattak a már hagyományos eseményre.

Hasonló tartalmaink:

A szervező, az Érd-Ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete 2003-ban azzal a céllal jött létre, hogy gondoskodjon a városrészben található pincék és présházak megóvásáról, valamint elősegítse azok megújulását. Emellett az egyesület célja volt az is, hogy bemutassa és népszerűsítse az érdi szőlő- és borkultúrát.

Szintén ennek a törekvésnek a részeként élesztették fel a szüreti mulatság hagyományát, amit – mai formájában – 2007-ben rendeztek meg először. A rendezvényen, a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is must- illetve borkóstolással, kézműves- és kirakodóvásárral valamint különböző hagyományőrző kulturális programokkal várták a vendégeket.

A rendezvény a városközpontot is útjába ejtő lovaskocsis felvonulással már a déli órákban elkezdődött. Majd ezt követően az esemény fő helyszínén, az ófalusi pincesoron a szüret néhány tradicionális aktusát, mint például a szőlőáldás vagy a szőlőtaposás is meg lehetett ismerni.

A valaha volt mulatságok hangulatát megidéző zenés-táncos produkciók mellett pedig az érdeklődők az ilyenkor bárki számára megnyíló pincékbe is bekukkanthattak.

Hudák Mihály elmondta, noha annak idején a szüret jobbára október elején indult, de manapság, mint idén is, akár már egy hónappal korábban is elkezdődhet. Mint fogalmazott, az ez évi érdi termés megdöbbentően jó, ami szerinte az ilyen mulatságoknak is köszönhető, ugyanis ilyenkor a természet iránti tiszteletünket fejezzük ki, ez pedig hálával jár.

 

Fotók: Boros Sándor

Címkék