Eseti lesz a hóügyelet a télen

A korábbi évek enyhe téli időjárása miatt a jövőben esetileg rendeli el a hóügyeletet az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény. Míg korábban november 15-e és március 15-e között éjjel-nappali szolgálatban volt emiatt több ember, a jövőben az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit figyelembe véve hívja be plusz szolgálatra munkatársait az ÉKFI. Erről csütörtökön délelőtt Érd Megyei Jogú Város közgyűlése döntött. 

Hasonló tartalmaink:

A képviselők annak kapcsán hozták meg a fenti döntést, hogy a testület tárgyalta a helyi közutakra vonatkozó téli üzemeltetési tervet. A dokumentum azt rögzíti hogy a jövőben az ÉKFI intézményvezetője ügyelet rendelhet el, amennyiben az éjszakai előrejelzés negatív értéket mutat és az azt követő nappali előrejelzés +5 fok alatti és a várható csapadék mértéke meghaladja az 1 mm-t. Készenlét pedig akkor rendelhető el, ha az időjárási előrejelzés három napos távlatban a nappali hőmérsékletet +6 fok, az éjszakai hőmérsékletet 0 fok alatt jelzi és a csapadék minimum 1 mm feletti. Ügyelet esetén a cég telephelyén kell tartózkodni, készenlétben viszont elegendő, az értesítését követő egy órán belül az ÉKFI telephelyén megjelenni. A napirend kapcsán az ÉKFI ügyvezetője, Mészáros Mihály elmondta, hogy önkormányzati rendelet szabályozza, hogy mely utak élveznek prioritást hóesés esetén. Mivel hat hókotró áll rendelkezésükre, ezért hat felé osztották a várost és úgy ütemezik, hogy először a fő közlekedési utakat, majd a gyűjtő utakat, végül a szilárd burkolatú mellékutakat síkosság-mentesítik.

Döntést hoztak a körzeti megbízotti irodák térítésmentes használatba adásáról is. Érden jelenleg négy ilyen iroda van. Ófaluban, Érdligeten, a Duna utcában, a Fehérvári út és a Bagoly utca sarkán, valamint a Bem téren. A közgyűlés ezeket a helyiségeket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (Érdi Rendőrkapitányság) és az Érdi Városi Polgárőr Egyesület részére határozatlan időre térítésmentesen adta használatba. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a jogszabályi környezet módosulása miatt kezdeményezte a már megkötött haszonkölcsön szerződések felülvizsgálatát és újrakötését. Mindezek mellett a használatba adott építményekben változások lesznek, amelyek ugyancsak indokolják a szerződések áttekintését. Ilyen az Iparos u. 2-6. száma alatti helyiség, ami a Modern Városok Program részeként tervezett Teleki Sámuel Általános Iskola fejlesztésének következtében elbontásra kerül. A KMB iroda a most épülő Interspar épületébe költözik majd át.  A Fehérvári u. 16. szám alatt működő KMB irodára vonatkozó szerződést már felmondta az önkormányzat, mivel az ingatlanon a Modern Városok Program végrehajtásaként új háziorvosi rendelő fog felépülni, és az új épületen belül kap majd helyet a KMB iroda is.

Nevet kapott két közterület és egy magánút. A Judit utcából nyíló 23476/1 hrsz-ú, önkormányzat tulajdonában lévő „kivett út” megnevezésű ingatlanról hat ingatlan közelíthető meg, melyek többsége beépített. Az út új neve Judit köz lett. A Bíbic utcáról nyugati irányban leágazó 0194/100 hrsz-ú, az önkormányzat tulajdonában lévő „kivett út” megnevezésű ingatlan mentén tizennégy telek helyezkedik el, aminek neve Bíbic köz lett. A közelmúltban a Sóskúti útról nyíló 2400/14 hrsz-ú magánút tulajdonosának megbízásából a 2400/25 hrsz-ú ingatlanon építkezni szándékozó tulajdonos az út elnevezésének kérelmével, és a közforgalomnak való átadás szándékával kereste meg az önkormányzatot. A jelenleg még kiépítetlen – csak az ingatlan-nyilvántartásban létező – magánút mentén 31 db beépítetlen kertvárosi lakóövezetbe sorolt ingatlan található. Ugyan rendelet nem írja elő, az önkormányzat mégis úgy döntött, hogy célszerű a városban kialakult, és az ún. tematikus, és alfabetikus utca elnevezésbe illeszkednie, ezért a Faragó utcával párhuzamos út elnevezésére vonatkozóan az érintett ingatlantulajdonosok „Fametsző utca” névjavaslatát támogatták a képviselők.

Közös pályázatot nyújt be Érd testvérvárosával Lévával. A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program specifikus célja a határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása, és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés szélesítése. A projekt keretében lehetőség van az egyes ágazatok különböző szervezetei közötti együttműködési kapacitás és együttműködési hatékonyság közös szakmai programokon, képzéseken keresztül történő fejlesztésére, közösen nyújtott, határon átnyúló szolgáltatások javítására, valamint a közös szolgáltatásnyújtáshoz szükséges kisebb infrastruktúra kialakítására, összpontosító tevékenységek támogatására.  A szlovák testvérvárosunk által benyújtandó pályázat lényege, hogy 2017 szeptembere és 2019 szeptembere között ugyanazon témakörben úgynevezett „tükör eseményeket” szervezne a két város. Ennek keretében az alábbi témák köré felépített események kerülnének megrendezésre: sport, egészség, turizmus,tánc, könyvtár, történelem, idősek, önkormányzat.

Címkék