A lengyel függetlenség napján mondott köszöntőt a polgármester

November 11-e a lengyelországi függetlenség napja, amit annak emlékére tartanak meg évről évre, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után megújította államiságát. Ebből az alkalomból Érd lengyel testvérvárosa Lubaczów meghívta a város delegációját és felkérte T. Mészáros András polgármestert, hogy mondjon köszöntőt az ünnepségükön. 

Hasonló tartalmaink:

A lengyelek és magyarok szoros kapcsolata egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. A történelem egyes korszakait vizsgálva e két nép töretlen barátságáról hol két uralkodóház, házasságban való egyesülése, hol a Nagy Lajos király nevével jelzett, magyar–lengyel perszonálunió, hol az 1848-49-es és az 1956-os forradalom és szabadságharc, hol akár a 2000-es évek számos jelentőségteljes eseményei hozhatók fel, amelyek a két ország egymás iránti szolidaritását fejezik ki. 2006. március 24-én a Bem József téren felavatták a Magyar–Lengyel Barátság Emlékművét, a március 23-i napot a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánították.

1918. november 11. Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepe, a függetlenség napja, hiszen 98 évvel ezelőtt ezen a napon, 123 év után sikerült újra egyesíteni az országot. E jeles eseményemlékére Magyarországon is ünnepségeket tartanak.

Az évszázados lengyel-magyar barátságnak köszönhetően, Érd egyik legrégebbi testvérvárosa Lubaczów. A két település minden évben részt vesz egymás nemzeti ünnepein, így hívták meg Érdet idén is a lengyel függetlenség napjára. T. Mészáros András polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy Európának nagyon kell figyelnie, mert véleménye szerint “nem kevesebb ma a tét, mint hogy Európa képes-e megtartani gyökereit, azt a görög-zsidó-keresztény gyökeret, amelyet az elmúlt évszázadok súlyos viharai sem tudtak kitépni e földből”.

- A biztonság, az európai civilizáció, amelyet a második világháború után újraépítettünk és amely az Európai Unió megalakulásával egyre erősebbé vált, egyik napról a másikra veszélybe került. A multikulturalizmus magasztalásával, a gyökeresen eltérő kultúrájú milliók korlátlan beengedésével egy olyan közösség kap teret Európában, amely alapjaiban kérdőjelezi meg erkölcsi alapvetéseinket. Eme új közösség pedig a fizikai harcot is vállalja azért, hogy elpusztítsa több ezer éves kultúránkat. Európa vezető politikusai rosszabbnál rosszabb válaszokat adnak ezekre a kihívásokra, s mára odáig jutottunk, hogy az erősnek hitt bástya lassan romjaiban hever….

… Az Európát elözönlő migránsáradat, a demokráciát és az európai nemzetek szuverenitását semmibe vevő döntések olyan súlyos helyzetet teremtettek, amelynek következményei beláthatatlanok. Ebben a sorsfordító időben különösen fontos a józan hang, amelyet a visegrádi országok is képviselnek. Történelmi időkben azoknak van esélyük győzni, akik kellő időben cselekszenek. Európa a mi otthonunk. Európa a mi jövőnk. Sokat tettünk érte, magyarok is, lengyelek is.  De ahhoz, hogy ez a jövő eljöjjön számunkra, ahhoz, hogy Európa újra biztonságos otthont jelentsen számunkra, összefogásra, erőre és elszántságra van szükség. Szükség van erre az összefogásra, nagyobb szükség, mint valaha.” – hangsúlyozta T. Mészáros András. 

Testvérvárosunk, Lubaczów Lengyelország kárpátaljai vajdaságában, az ukrán határ közelében fekszik. Egy 15 ezres kisváros, térségi múzeummal, szép helytörténeti és egyházi gyűjteménnyel. Környékén sok fatemplomot is megőriztek az utókornak. Többek között egy ikerkatedrálist, amelyhez a régi szárnyat megőrizve, hozzáépítettek egy újat, így monumentálissá, igazi építészeti csodává varázsolva az egykori templomot. Úgy tudni, II. János Pál is misézett itt 1991-ben. Lubaczów főterét nemrégen újították fel, gyönyörű ékessége és valódi közösségi tere lett a városnak. Egy görögkatolikus templom is áll még a településen. Nemcsak a fából épített templomok, hanem a néhány, lakóházként funkcionáló, szépen megőrzött, régi faház is különleges látványt nyújt a városban. A sokéves testvérvárosi együttműködésnek köszönhetően nemcsak a városvezetés tagjai, hanem időről-időre kulturális civil szervezetek is látogatást tesznek Lubaczówban.

Címkék