„Ennél komplexebb játékrendszert még nem láttam”

A darts egy rendkívül hangulatos, különleges sport, hiszen az atmoszféra és a körítés mellett szórakoztatja és leköti az ember figyelmét – legalábbis nézőként ezt a tényt meg tudjuk állapítani. Versenyzőként már jóval bonyolultabb a dolog, hiszen a komoly matematikai tudás mellett kiváló állóképességre, koncentrációra, szem-kéz koordinációra és sok egyéb más tulajdonságra is szükség van, de ezek nem olyanok, amiket ne lehetne fejleszteni, épp ezért azon kevés sportág közé tartozik, amelyet kortól és nemtől függetlenül szinte bárki, bármikor elkezdhet űzni.

Hasonló tartalmaink:

Kicsivel több, mint egy éve jött létre Érden, a Riminyáki úton az Érdi Cápák Darts Club, amelynek már igen szép sikerei vannak, hiszen a budapesti szövetség által szervezett másodosztályban és országos szinten is versenyeznek az érdi dartsosok, akik nem mellesleg havi két háziversenyen is részt vesznek.

A dartsot alapvetően két nagy szakágra lehet felosztani, van az úgy nevezett steel, amely a klasszikus műfaj, a dart hegye fémből készült és a tábla szivacsos, és van a soft, amely magyarra fordítva tulajdonképpen gépi játéknak felel meg. Utóbbinál a dart hegye műanyag, ahogy a tábla is, amelyen apró lyukak vannak.

1117_darts_3

Hogy a darts sport-e, azt mutatja, hogy az angolok néhány éve felmérést végeztek, melyben kiderült, hogy egy átlagos versenyen harmincnál is több kilométert tesz meg egy-egy versenyző az első selejtezőtől a döntőig, hiszen ha belegondolunk, hogy egy mérkőzésen háromdobásonként kétszer 2,37 métert (a dobótávolságot oda-vissza) teszik meg a sportolók, akkor a „sok kicsi sokra megy” elv mentén haladva tényleg szükség van állóképességre. A felmérés eredménye után Angliával sporttá nyilvánították a dartsot.

„Ennél komplexebb játékrendszert még nem láttam” – mondta Gyárfás István, az Érdi Cápák Darts Club klubvezetője, amikor azt mesélte, hogy mennyire számít a technikai tudás és a finommechanika, hiszen nem egyszerű a szektorok között váltani (20-as, 19-es, 18-as, 17-es, 16-os és 15-ös szektorok), nem elfelejtve, hogy a versenyek zöme magával ragadja a nézőt és a versenyzőt is.

„Budafokon kezdtem meg a pályafutásomat, és amikor ide költöztem, megismerkedtem a srácokkal, akik már ez előtt is ide jártak. Arra jutottunk, hogy van ebben a csapatban olyan potenciál, amellyel komoly sikereket tudunk elérni. Onnantól kezdve lavinaszerűen elindult a történet.” – mesélte Gyárfás István.

Az Érdi Cápák Darts Club végül a Fogócska Sportegyesület szakosztályaként alakult meg 2015 októberében. A klubvezető aztán megjegyezte, hogy a csapat színeibe (szürke-narancssárga) az ÉRD női kézilabdacsapata iránti tiszteletből választották a narancssárgát.

1117_darts_2

A soft szakágban még két mérkőzése van hátra az érdi cápáknak, akik remélik, hogy a körbeveréseknek köszönhetően a dobogón végeznek. Steelben még várják a rájátszást, de itt veretlenül megnyerték a B-jelű, négycsapatos csoportot a budapesti másodosztályban. „Amennyiben a rájátszásban jól teljesítünk, bízom benne, hogy feljutunk az első osztályba. Mivel nagyon sokan most csatlakoztak, ezért mi most úgy fogjuk fel, hogy jó lenne, ha a közeljövőben, akik csatlakoznak, azok kortól, nemtől és tudástól függetlenül fel tudjanak zárkózni a mostani négy-öt játékosunk közé, akik már egyénileg is megállnák a helyüket.” – fogalmazott Gyárfás István.

A klub háziversenyein is egyre nagyobb átlagokat és színvonalat produkálnak a játékosok.

De már olyan sikert is elértek az Érdi Cápák, hogy az elmúlt hétvégén a sportág őshazájának számító Angliából jött hozzájuk egy csapat, melynek hobbija, hogy minden évben ellátogat egy-egy országba, hogy feltérképezze a hazai dartséletet, s idén a magyarokra, pontosabban az érdiek mellett a budapesti acéldarazsakra esett a választás.

A szombati, érdi találkozón négy két négyes csoportban szerepelt a nyolc-nyolc angol és magyar versenyző, akik közül három hazai és öt vendég dartsos jutott a rájátszásba, míg a döntőt Tim Street játszotta Kern Péterrel, s a brit versenyző győzött 3–2-re.

Az érdeklődők keddenként és csütörtökönként a Riminyáki úton található klubhelyiségben próbálhatják ki magukat és a sportágat.

Címkék