Az Év Egyetemi Sportolója lett

Rangos kitüntetést kapott Jung Beáta, a BKV Előre érdi súlyemelője, aki a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségtől (MEFS) megkapta az „Év Egyetemi Sportolója” díjat.

Hasonló tartalmaink:

A Corvinuson idén gazdaságinformatika szakon diplomázó Jung Beáta remek évet tudhat maga mögött, mind a tanulmányaiban, mind a sportban. 2016-ban elvégezte az egyetemet, de úgy, hogy közben megjárta a norvégiai olimpiai kvalifikációs súlyemelő Európa-bajnokságot  is és tizenegyedik helyen végzett, ahol a 69 kilogrammos B-döntőben 6/6-os, hibátlan fogással, 87 kilogrammos szakítással és 103 kilogrammos lökéssel második lett, az A-döntőben a rutinos súlyemelők megelőzték, így tizenegyedikként zárt.

Aztán az országos bajnokságon, Kecskeméten úgy védte meg tavaly megszerzett aranyérmét, hogy közben szakításban tizenhét, lökésben öt kilóval javította meg egyéni legjobbját. Ha ezek nem lettek volna elegendő eredmények, akkor a múlt heti, a mexikói Merídában rendezett egyetemi világbajnokságon szakításban második, összesítésben negyedik helyen zárt.

Ha hozzátesszük, hogy a körülmények nem voltak ideálisak a mexikói világbajnokságon, hiszen harminc órát utazott és az akklimatizációra és az időeltolódásra nem tudott kellőképpen felkészülni, akkor még inkább kimagasló az ő eredménye. Az egyetemi vb-n magyar idő szerint szerdán este szerepelt, viszont szombaton már Ózdon volt jelenése a csapatbajnokságon, ahol ugyan elmaradt legjobbjától, de összességében a teljes mezőnyben csak a 75 kilósok között tudott egy versenyző nagyobbat emelni nála (ő pedig a 69 kilósoknál szerepel). A két verseny között pedig megjegyezte, hogy Ózdon csak a túlélés lehet a cél.

Ilyen eredmények után nem kérdés, hogy megkapta az Év Egyetemi Sportolója díjat, de ha hozzávesszük, hogy az idei fő versenye még hátravan, akkor még inkább megsüvegelendő a teljesítménye, hiszen a decemberi, az izraeli Eliatban rendezett U23-as Európa-bajnokságon is emelni fog.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség díjátadó gáláján ötvenöt sportoló vehette át az elismeréseket. Jung Beáta elmondta, hogy az eseményen rengeteg kiváló sportoló vett részt, s nagy öröm számára, hogy velük lehetett és közéjük tartozik.

A díjátadón többek között dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke adta át az elismeréseket. Az egyetemi és főiskolai sportszövetség első embere beszédében kiemelte: fontos, hogy a sportban sikeres hallgatók ne csak sportoló társaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is – idézi prof. dr. Kiss Ádám szavait a mozduljra.hu.

Dr. Szabó Tünde elmondta, ma Magyarország számára a valódi munkával, szorgalommal, kötelességtudattal és kitartással elért teljesítményt felmutató fiatalok szolgálnak mintaként, mások számára követendő példaként. Majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága, így a sportvezetés legfontosabb céljainak egyike a diák- és hallgatói sport támogatása által az utánpótlás bázis megerősítése, bővítése kell, hogy legyen.

A díjazottak között Jung Beáta mellett Cseh László, olimpiai ezüstérmes úszó, Rédli András, olimpiai bronzérmes párbajtőröző, Tóth Tamás paralimpiai aranyérmes-, és Sors Tamás, paralimpiai ezüstérmes úszók is elismerésben részesültek, de a díjazottak között volt még Szilágyi Áron (kardvívó), Kapás Boglárka (úszó) és Szabó Gabriella (kajakos) olimpikon is.

Jung Beáta dr. András Istvántól, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) rektorától, mint a Magyar Rektori Konferencia állami intézmények tagozata elnökétől vehette át díját. Az eseményen megjelent még Nagy Tímea (kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros Universiade Bajnok) az Universiade Bajnokok Klubja elnöke, Prof. Dr. Mocsai Lajos (TE rektora), a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke Dr. Kamuti Jenő, Prof. Dr. Dezső Tamás az FTT elnöke és Prof. Dr. Józsa János a BME rektora is.

Címkék