Ötven napra elegendő gáz van a stratégiai tárolókban

Közeleg a tél eddigi legkeményebb hétvégéje, biztos, hogy többet kell majd fűtenünk, mint eddig, de továbbra is biztosított az ország energiaellátása és bőven van tartalék – nyilatkozta az M1 Ma este című műsorának Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár kedden este.

Hasonló tartalmaink:

Térségünk országgyűlési képviselője kérdésre válaszolva elmondta, hogy fel van készülve a kormány a tartós hideg időjárásra, hiszen ha több mint 10 napig extrém hűvös lenne, akkor meg tudnák nyitni a stratégiai tárolókat, amiben biztosított a lakosság számára az ellátás biztonsága. – Amint enyhébb az időjárás – mint például a múlt hét végén is – lehet látni, hogy csökken a fogyasztás mintegy húszmillió köbméterrel naponta, ez nagyjából a 0 fok körüli értéket jelenti – mutatott rá Aradszki András.

Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást Ukrajna és Ausztria felől – hangsúlyozta a politikus, aki hozzátette, hogy körülbelül 50 napra elegendő gáz van a stratégiai tárolókban.

Aradszki András az interjúban kiemelte azt is, hogy a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően a gázszolgáltatók tizenhárom százalékkal nagyobb mennyiséggel készültek fel az idei télre, mint a korábbi években.

A rendelkezésre álló gázmennyiség ezek szerint akkor is elegendő, ha a kemény fagy hetekig tartana, a lakosság azonban inkább azért aggódik, hogy ki tudja-e majd fizetni az energiaszámláit. Aggodalomra azonban, sok más európai országhoz képest, nálunk jóval kevésbé van ok, mert bár a rendkívüli hideg kontinensszerte gondokat okoz, Magyarország kivételesen előnyös helyzetben van: hazánkban mind az átlagos árak, mind a vásárlóerő tekintetében igen alacsonyak az árak – mondta az államtitkár. Hozzátette:  A rezsicsökkentés évi 110 ezer forint megtakarítást jelent egy családi házban élő négytagú családnak, a program kezdete óta így a lakosságnál összesen 910 milliárd forint maradt.

01_villanygaz

forrás: Magyar Idők

Címkék