Mi lesz itt? Vizes-vb!

Július 14-én kezdődik a budapesti és balatonfüredi vizes-világbajnokság, melyen két érdi is részt vesz, hiszen az úszók közül 100 méter pillangón Milák Kristóf, 50 méter háton Joó Sára lesz érdekelt a Duna Arénában.

Hasonló tartalmaink:

MILÁK, A PILLANGÓ!

Akadnak kivételek, de általában az úszóknak egy-egy szám a specialitásuk. Az a szám, ahol a legjobbak, a legtöbbet ki tudnak hozni magukból és a legtöbb esélyük van jó eredményt elérni. És van Milák Kristóf. Hiába, még csak tizenhét éves, már azt kell mondani, hogy ő külön kategória. Mert ugyan egyéniben „csak” 100 méter pillangón jutott ki a vébére, de 200-on úgy nem indul, hogy a netanyai ifi-Eb-n junior világcsúcsot úszott (1:53,79). Csak azért nem került be, mert a debreceni felnőtt ob után dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott kapitánya védettséget adott az ott kvótát szerzőknek. Így hiába áll a felnőttek között a világranglista második helyén, kettővel megelőzve az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást és tizennyolccal a négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes Cseh Lászlót, nem vesz részt 200 pillén. Köszönhetően annak, hogy „túl sokat javított”, mert az 1:55,41-es ob-idejéből másfél másodpercet faragott.

Milák a magyarországi köztudatba talán éppen azzal robbant be, hogy százon megverte Cseh Lacit, de azért nem szabad elfelejteni, hogy tavaly, a hódmezővásárhelyi ifi-Eb-n is okkal lett aranyérmes…

Ezt megelőzően még 2015-ben, a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is érdekelt volt, ám – ahogy mi visszaemlékezünk – sokkal inkább Barócsai Petra szereplése volt hangsúlyosabb. Sőt, akkor még az érdi úszók két húzóembere inkább Sós Dániel (aki a Vasashoz igazolt januárban) és Tekauer Márk (aki a Dunaharaszti MTK-t erősíti szeptember óta) volt.

Mondhatni, mögöttük „kullogott” Milák Kristóf. Aztán előbújt bábjából és pillangóként repült a rangos nemzetközi versenyek aranyérmei felé. Igaz, indoklásnak elfogadható az a tény, hogy Milák két évvel fiatalabb korábbi csapattársainál.

De hogy milyen fontos, meghatározó versenyzője, alakja az érdi (úszó)sportnak, azt egyik nála nem sokkal fiatalabb társa mondta ki, amikor azt mondta, hogy Hosszú Katinka és Cseh László mellett ő a példaképe. Ezt Tohl Patrik jelentette ki néhány héttel ezelőtt. Ő pedig csak négy évvel fiatalabb Miláknál.

Azt pedig már csak halkan jegyezzük meg, hogy az ifi-Eb-re nem volt rápihentetve. De hát megmondta: kisujjból kirázza az Eb-t.

Reméljük, a vb-t is.

Ja, és eddig még csak a pillangóról beszéltünk, onnan is kimaradt az 50, ahol a hazai ranglistát itt is ő vezeti Cseh, Kozma Dominik, Takács Krisztián, Pulai Bence, Holada Péter, Gyárfás Bence, Kenderesi Tamás, Lobanovszkij Maxim és Németh Nándor előtt. De ez az eredmény is túl későn jött…

A 100 pillangó mellett azonban gyaníthatóan látjuk még Milákot a vízben, hiszen 200 gyorson harmadik a magyar ranglistán, így jó esélye van a 4×200-as gyorsváltóban való szereplésre is, amellett, hogy a férfi vegyesváltókba és mix váltókba is könnyedén bekerülhet.

A TÜRELEM, JOÓ!

Joó Sárának lehetett az egyik legkalandosabb, ugyanakkor legingoványosabb útja a világbajnokságra: a debreceni országos bajnokságon 50 háton ezüstérmes lett Hosszú Katinka mögött. Egy „fél-kvótája” volt, melyet meg kellett tartania az egri Burián Katával szemben, hogy ha a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú úgy dönt, nem indul ebben a számban, akkor az érdi versenyző „ugorjon be” helyette – egy olyan számban, ahol klasszikus értelemben nem is ugranak be…

Joó teljes bizonytalanságban készült, hiszen Hosszú az országos bajnokságot követően közölte, csak a nevezések leadásának határideje után hozza nyilvánosságra, mely számokban indul.

Emellett még a Budapest Openen is bizonyítania kellett az FTC-től szeptemberben Érdre igazoló úszónőnek, hiszen ott még eleshetett volna a fél-kvótától, de legyőzte Buriánt, így az utóbbi hetekben már csak várt. S épp ezért, az utolsó hajszálba kapaszkodva indult el néhány hete Rómába, a Hét Domb nemzetközi versenyre, amely egy utolsó állomás is lehetett volna.

A feltételes mód pedig indokolt, mert nem az lett. Sós Csaba (és Hosszú Katinka) végül úgy döntött, hogy Joó Sára is ott lehet a Duna Arénában.

Joó ebben a számban 0:28,95-tel rendelkezik, mellyel nem fér be a legjobb huszonötbe a világranglistán (ahogy Hosszú sem), igaz, azért ez nem jelenti azt, hogy nagyjából ilyen helyen végez, hiszen például a szám első három helyezettje kínai, s a top 25-ben még ketten vannak, négy-négy ausztrál és amerikai versenyző mellett, közülük pedig sokan nem indulhatnak ebben a számban a vébén. Arról nem is beszélve, hogy a formát a legtöbben erre a versenyre időzítik. Hazai közönség előtt pedig még inkább fokozódhat a tempó.

Joó Sára július 26-án, reggel 9.30-tól versenyez az előfutamban. A szám elődöntőjét aznap délután 17.30-tól rendezik, míg a fináléra egy nappal később kerül sor.

Milák Kristóf 100 m pillangón július 28-án délelőtt fél tízkor áll rajtkőre, melynek középdöntőit aznap délután tartják, míg a finálét egy nappal később, a délutáni programban rendezik.

AZ ÚSZÓK VB-CSAPATA
Férfiak
Balog Gábor – 50 m hát, 100 m hát
Bernek Péter – 200 m gyors, 200 m hát
Bohus Richárd – 50 m gyors, 100 m gyors, 50 m hát
Cseh László – 50 m pillangó, 100 m pillangó, 200 m pillangó
Financsek Gábor – 50 m mell
Gyurta Dániel – 100 m mell, 200 m mell
Gyurta Gergely – 400 m vegyes, 800 m gyors
Kalmár Ákos – 400 m gyors, 1500 m gyors
Kenderesi Tamás – 200 m pillangó
Kozma Dominik – 100 m gyors, 200 m gyors
Lobanovszkij Maxim – 50 m gyors
MILÁK KRISTÓF – 100 M PILLANGÓ
Rasovszky Kristóf – 1500 m gyors
Sós Dániel – 200 m vegyes
Takács Krisztián – 50 m gyors
Telegdy Ádám – 200 m hát
Verrasztó Dávid – 400 m vegyes

Nők
Burián Katalin – 200 m hát
Gyurinovics Fanni – 100 m gyors
Hosszú Katinka – 200 m vegyes, 400 m vegyes, 100 m hát, 200 m hát, 200 m gyors, 200 m pillangó
Jakabos Zsuzsanna – 200 m vegyes, 400 m vegyes
JOÓ SÁRA – 50 M HÁT
Kapás Boglárka – 400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors
Késely Ajna – 400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors
Molnár Flóra – 50 m pillangó, 50 m gyors
Sebestyén Dalma – 200 m mell
Szilágyi Liliána – 100 m pillangó, 200 m pillangó
Sztankovics Anna – 50 m mell, 100 m mell
Verrasztó Evelyn – 100 m gyors, 200 m gyors

Címkék