Ünnepeltek az érdi nagycsaládok

Tíz éve alakult az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete. A százhetven tagcsaládból álló civil szervezetet dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, T. Mészáros András polgármester, és Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke is felköszöntötte a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében tartott szombati születésnapi ünnepségen.

Hasonló tartalmaink:

A család bearanyozza az ember életét, és a személyes boldogság forrása – hangsúlyozta dr. Aradszki András államtitkár, térségünk Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, hozzátéve: meg kell változtatnunk azt a szemléletet, amely az egyént, az ént teszi előtérbe, és nem a közösséget, és ezen belül a családot. Mint mondta, a mai politikai klíma e tekintetben pozitív irányba változik; megfelelő alkotmányos alapjai vannak annak, hogy a család mint érték jelenjen meg, és olyan alkotóeleme legyen a magyar társadalomnak, amely rendkívül fontos, és erkölcsileg, lelkileg és anyagilag is támogatott.

Felhívta a figyelmet arra is: ha nincs meg az a lelki, erkölcsi többlet, ami a családi életre nevelést és a családok életét megalapozza, stabillá teszi, azok az anyagi javak, amelyeket az állam és a családok előteremtettek, kidobott pénz. Aradszki András példaként hozta fel, hogy a 70-es évek nagy családtámogatási programja idején a kormányzatban nem volt meg  a családok melletti elköteleződés, így a gyes, gyed támogatásból megszületett gyerekek felnőve nem vállaltak  újabb gyerekeket, nem rögzült az, hogy „gyereket vállalni öröm, felelősség, feladat, és Isten által adott ajándék”.

– Ha ezen elvek mentén elindulunk, nem kell más forrásból orvosolni a magyar demográfiai helyzetet, nem kell feladni önmagunkat – mondta Aradszki András, hozzátéve: a jövőben még több gyermeket kell vállalnunk és úgy nevelnünk, hogy Magyarország hosszú távon biztosan magyarként tudjon fennmaradni.

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében a családok, gyermekek érdekében tett városi intézkedésekről beszélt: az új óvodák, iskolák építéséről, a már meglévők fejlesztéséről, hangsúlyozva: az érdi gyerekek most már itthon, Érden járhatnak óvodába, általános és középiskolába, ami nagyon fontos a közösség számára is, hiszen az, hogy a gyerekek itt töltik fiatalságuk meghatározó éveit, erősíti kötődésüket a városhoz.

T. Mészáros András köszöntőjében méltatta az Ága-Boga tevékenységét, és támogatásáról biztosította az egyesületet, utalva az eddigi sikeres együttműködésre. Ígéretet tett arra, hogy a városvezetés továbbra is mindent megtesz azért, hogy Érd továbbra is az érdieké maradjon, és sikeres, fiatalos város legyen.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke – az Ága-Boga egyik alapítója és korábbi elnöke – köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a nagycsaládosoknak vannak olyan alapértékeik, amelyek szilárdak és változatlanok: az élet, az anyaság tisztelete, az, hogy igent mondanak az életre és a családra. Az elnök a NOE nevében köszöntet mondott az Ága-Bogának, és reményét fejezte ki, hogy így együtt még sokáig hasznára lesznek a családoknak, az országnak.

A születésnapi ünnepségen a korábbi, illetve a jelenlegi elnökök emlékezetes pillanatokat idéztek fel az egyesület életéből. Tóth Andor, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: a szervezetet egymást ismerő, segítő családok alkotják, és jelenleg százhetven tagcsaládjuk van, ami bő ezer embert jelent. Rendszeresen szerveznek különféle programokat (gyereknap, karácsonyi ünnepség, farsang, sport- és családi nap), amelyek egy része az érdeklődők számára is nyitott.

Ezen a szombaton egész napos programmal várták az érdi és a régióból érkező nagycsaládokat:  közösségi játékokkal, tízpróbával, íjászattal, társasjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal, zenés előadásokkal tették emlékezetessé a tizedik születésnapot. Az adományozók jóvoltából frissítőkkel, gyümölcsökkel, ajándékokkal is meglepték a résztvevőket, és nem maradhatott el a születésnapi torta sem.

Fotók: Boros Sándor

Címkék