Indul a hajléktalanok téli ellátása

November elsejével megkezdődik a hajléktalanok téli ellátása: országszerte az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre, és Érden is bővül a szolgáltatás: vörös riasztás idején túlélési pontot üzemeltetnek éjszakánként. A téli krízisidőszakra készülnek már a különféle szervezetek is, a parlament pedig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot.

Hasonló tartalmaink:

A hajléktalanellátásban november 1-jétől kezdődik a téli időszak: a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban.  Idén bevezetik a “vörös kód” intézményét, ami azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják azt, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk  a hajléktalanoknak, amennyiben az ellátórendszer már nem tudja fogadni őket.

Jó tudni, hogy a parlament kedden  meghosszabbította április 30-ig a kilakoltatási moratóriumot. A KDNP javaslatát egyhangúlag, 176 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A moratórium november 15-től április 30-ig tart magánszemélyek esetében. Eddig ez az időszak december 1-től március 1-ig tartott.

Érden az éjjeli menedék továbbra is 23 férőhellyel, az átmeneti szálló női részlege pedig tíz, a férfi 12 férőhellyel működik. A Hajléktalanellátó nappali melegedőjében vörös kód esetén túlélési pontot alakítanak ki, ahol nemcsak fűtött szálláshoz, de ennivalóhoz, forró teához is juthatnak a betérők – tudtuk meg Stehlik Krisztián egységvezetőtől, aki kérdésünkre elmondta azt is: az éjjeli menedéken hat napnál nem régebbi bőrgyógyászati igazolással, és fél évnél nem régebbi tüdőszűrő lelettel fogadják a hajléktalanokat. Jelenleg sem a menedéken, sem a (fizetős) átmeneti szállón nincs telt ház.

Az intézmény nappali melegedőt is üzemeltet, amelyet nemcsak a menedéken éjszakázók, hanem azok is igénybe vehetnek, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, ám tüzelőre, meleg ételre már nem telik nekik. A nappali melegedő reggel nyolctól délután négy óráig tart nyitva, és kétfogásos ebéddel várja a rászorulókat.

Újdonság, hogy az utcai szociális szolgálat is ide költözött az Emma utcából: hétfőn és szerdán délután hat óráig, pénteken ötig várja az ügyfeleket, nemcsak tanácsadással, illetve az ügyes-bajos dolgok intézésében nyújtott segítséggel, hanem uzsonnával, mosási és fürdési lehetőséggel.

A Hajléktalanellátás elérhetőségei:

Cím: 2030 Érd, Fehérvári út 89-91.
Telefon: 06-23-363-767
E-mail: szhe@szocgond.hu

Címkék