Segítség a kacifántos családoknak

Idén is elindította a sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő szülőknek szóló élményfeldolgozó tréningjét az Életfa Csoport Egyesület. A térítésmentes tanfolyamot idén kezdő és haladó csoportban is meghirdették. Aki szeretne, még jelentkezhet, a program ingyenes, feltétel csupán a szülői csoport tagság.

Hasonló tartalmaink:

Hatalmas öröm, amikor kisbaba érkezik a családba. És hatalmas sokk, amikor kiderül: valami nem stimmel, a kicsi nem megfelelően fejlődik. Ezt az élményt, illetve a kialakuló élethelyzetet gyakran nagyon nehéz elfogadni, feldolgozni. Ebben segítenek az Életfa által szervezett, szakember által vezetett kiscsoportos, zárt beszélgetések. A szülők – általában édesanyák – megosztják egymással, hogyan fogadták ők, illetve a tágabb család a sérült – “kacifántos” – gyermeket, hogyan tudnak megfelelni ennyi szerepelvárásnak, hogyan változik a kapcsolatrendszerük, hogyan hat ez az élethelyzet az apára, a testvérekre.

A program tavaly indult, és most folytatódik, kezdő és haladó turnusokban. A beszélgetések során a résztvevők megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül. Példát, erőt kapnak, megoldástípusok is kirajzolódhatnak előttük a tekintetben, hogyan lehet jobban beosztani az energiát, időt, megőrizni a női és a társadalmi szerepet is – tudtuk meg dr. Pintér Gábor főiskolai tanártól, aki évtizedek óta oktat konduktorokat a Pető Intézetben, és vezet szülők körében hasonló tanfolyamokat.

Azok, akik részt vettek a tavaly januárban indult tréningen, most jelentkezhettek a folytatásra, hiszen haladó csoport is indul, ahol nem csupán az élményfeldolgozáson van a hangsúly, hanem a közösségépítésen is, hiszen olyan módszereket is elsajátíthatnak az édesanyák, amelyekkel segíthetnek másoknak – hangsúlyozta Pintér Gábor.

A különleges tréning az Életfa Csoport Egyesület szervezésében valósulhat meg, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával – tudtuk meg Ömböli Ágnestől, az egyesület elnökségi tagjától. A havonta egy alkalommal – hétfőn – megrendezett, négy egymásra épülő beszélgetésből álló tréningre még lehet jelentkezni, de csak az Életfa Csoport szülői közösségébe tartozó tagoknak.

Bővebb információ az Életfa Csoport Egyesületről itt olvasható.

 

 

Címkék