Már öt helyen van zebrazászló Érden

Új helyszínekkel bővítette az érdi zebrazászló mozgalom a biztonságos átkelés lehetőségét, így már Érd öt pontján segítik a gyalogosokat a zebrazászlók. A mozgalom Gödöllőről indult civil kezdeményezés, aminek hatására már tíz magyar városban helyeztek ki láthatósági mellényből kivágott háromszögeket, amiket a gyalogos a kezében feltartva a korábbiaknál biztonságosabban térhet át az úton. 

Hasonló tartalmaink:

Egy gödöllői lakos megelégelte, hogy a város egyes gyalogátkelőin csak súlyos életveszély árán lehet áthaladni, és egy halálos baleset után saját kezébe vette a kezdeményezést, egy helyi kereskedő, illetve egy ismerősének nyugdíjas édesanyja segítségével elkészített és kihelyezett pár zebra zászlót a veszélyesebb gyalogátkelőkhöz. Az eredmény: 40 ezer forintból sokkal biztonságosabb lett a közlekedés a lakosok, főleg a gyermekek és az idősek számára. Ahogy az lenni szokott, a jó példát hamar felkapták a közösségi oldalak, így más települések lakói is elkezdtek szervezkedni, hogyan lehetne náluk is megvalósítani az ötletet.

Az érdi zebrazászló mozgalom is az ismert közösségi oldalon indult. A „zászlók Érd veszélyes zebráihoz” nyilvános csoportban várják a javaslatokat, hogy hol lenne még szükség ilyen zászlókra, de ugyanitt csatlakozni is lehet a kezdeményezéshez, ami azért fontos, hogy újabb helyszíneken lehessen kihelyezni zászlókat, tehát ha valakinek van otthon nyélnek való fája, felesleges láthatósági mellénye, tartónak való csöve, vagy tudna segíteni a varrásban, azoknak feltétlenül várják a jelentkezését. Az érdi zebrazászló mozgalmat megalapító érdiek már nagyon sokat tettek a közösségért, azt szeretnék, ha érdeklődés hiányában nem halna el a jó cél. Szóvivőjük korábban az ÉrdMost-nak azt mondta: beváltak a zászlók, tapasztalataik szerint az emberek szívesen használják.

A két új helyszínt ezúttal is lakossági javaslatok alapján választották ki, vagyis oda tették, amelyeket veszélyesnek tartanak a járókelők: így a Riminyáki, a Fehérvári és a Kossuth Lajos út után már a Velencei út 28/a előtt, és a Diósdi út – Harangvirág utca sarkán is vannak zebrazászlók. 
A zebrazászlók fényvisszaverő mellényekből varrt háromszögek egy erősebb fa nyélre rögzítve, aminek az a lényege, hogy a kézbe véve láttassa a gyalogost, aki szeretne átkelni egyik oldalról a másikra. Mert bizony nagyon sok olyan zebra van Érden is, ahol nincs lámpa, viszont a nagy közúti forgalom miatt szinte lehetetlenség átmenni az úton. A zebrazászlóknak az a célja, hogy az autósok már messziről észrevegyék, hogy valaki áll az út szélén. A tartókon egyébként használati utasítás is van, így ha valaki nem tudja, hogy mik azok a zászlók, pillanatok alatt megérti, hogy mi a dolga vele gyalogosként.
Címkék