Összefogás és prevenció

Január 31-én tartotta idei első ülését a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A tagok megbeszélték az idei terveket, teendőket, pályázati lehetőségeket. Munkájukban nagy hangsúlyt kap a megelőzés, ami nagyon fontos: a felmérések szerint minden ötödik iskoláskorú fiatal fogyasztott már valamilyen kábítószert.

Hasonló tartalmaink:

Serdülőkorban a fiatalok könnyen kapcsolatba kerülhetnek valamilyen kábítószerrel. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2015-ös jelentése szerint minden ötödik iskoláskorú fiatal fogyasztott már valamilyen kábítószert. A dokumentum szerint az iskolások leggyakrabban kannabiszt, gyógyszereket vagy gyógyszert és alkoholt együtt használnak.

Egy érdi felmérés szerint az érdi hetedik osztályosok közül többen kipróbáltak már valamilyen kábítószert  – tudtuk meg Récsei Krisztinától, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetőjétől, akivel a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum január 31-ei ülését követően beszélgettünk.

– Az érdi felmérés egyébként megmutatta azt is, hogy a gyerekek körében rendkívül magas az energiaitalok fogyasztásának aránya. Ezeket az italokat általában a szülők veszik a gyerekeknek, akik nem tudják, mekkora kárt idézhetnek ezzel elő – jegyezte meg a szakember.

A KEF évente négyszer ül össze, 2018-ban a január 31-ei volt az első alkalom. A tanácskozáson részt vettek a szociális terület, a pedagógiai szakszolgálat, a rendőrség, az iskolák, illetve a védőnői szolgálat és az önkormányzat képviselői. A megbeszélés egyik apropóját az adta, hogy aktuálissá vált az ifjúsági cselekvési terv, valamint a drogstratégia módosítása – ezek városi szinten készülnek, több illetékes szervezet, intézmény bevonásával.

Az intézményvezető elmondta azt is:  2017-ben megszűnt a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű szolgáltatása, mivel nem volt rá igény, ugyanakkor a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat átvette a drogproblémákkal küzdő emberek kezelését, illetve az érintett családoknak szóló tanácsadást. Az információs pontot továbbra is működtetik, ahogy az elterelést is. (Elterelés: az alkalmi, függőnek nem minősített droghasználók, akik ellen büntető eljárás indul kábítószerrel való visszaélés miatt, egy hathónapos életvezetési, önismereti jellegű programban vehetnek részt, mentesülve így a büntetés alól – a szerk.)

A Szociális Gondozó Központ többféleképp vesz részt a drogprevencióban: az érintetteknek és családjuknak támogatást, segítséget nyújt, a fiataloknak pedig szabadidős programokat szervez.

Címkék