A papír kis mesterei

Március 1-jén, a magyar kezdeményezésre bevezetett Újrapapír Világnapon a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrahasznosítás fontosságára hívják fel a szakértők a lakosság figyelmét. Ehhez kapcsolódott a Kincses Óvoda Kutyavári Tagóvodája, ahol barkácsolás, kézműveskedés keretében ismerkedtek a gyerekek az újrafelhasználás előnyeivel.

Hasonló tartalmaink:

Nincs szükségünk többé hősökre, elég, ha végre valaki kiviszi az újrahasznosítható hulladékot.”
(graffiti )

A papírhasználat növekedése egyre nagyobb terhelést okoz a környezetnek, hiszen egy kilogramm papír előállításához 5 kilogramm fára van szükség. 300 millió tonna papír fogy évente világszerte, azaz fejenként átlag 50 kg, de Magyarország többet fogyaszt a világátlagnál, fejenként évi kb. 70-80 kg-ot, és a keletkező szemetünknek is csak a 10%-át gyűjtjük szelektíven.

1 tonna papírból gyártott papír, azaz újrapapír előállítása 75%-os víz és 60%-os energia-megtakarítással jár a fából készült papíréhoz képest, és közben számos fát mentünk meg a kivágástól, ami pedig nem csak a fáknak jó, de nekünk is, hiszen egy kifejlett fa egy év alatt közel 200 kilogrammnyi oxigént termel, többet, mint amennyit egy ember ugyanennyi idő alatt felhasznál. Minden egyes fa kivágásával saját magunktól és gyerekeinktől vesszük el a levegőt. A Greenpeace pár éve éppen ezért nagyon találóan azt a mottót adta az egyik kampányának, hogy: ”ha a fák Wifi jeleket sugároznának, valószínűleg annyit ültetnénk belőlük, hogy megmentenénk a bolygót. Kár, hogy csak oxigént állítanak elő, amit belélegzünk…”

A Kutyavári Tagóvoda vezetőjeként Csernyák Györgyi soha nem fogy ki az ötletekből, ha a a gyerekek környezeti és egészségneveléséről van szó: állandóan kutakodik olyan újabb módszerek, programok után, amelyek  megfelelnek életkori sajátosságaiknak és érdeklődési körüknek. Ez történt akkor is, amikor “kitervelte”, hogy az Újrapapír Világnapja alkalmából a  gyerkőcök a szülők közreműködésével közösen fognak újrahasznosítani wc-papír gurigákat, tojástartókat, kartonpapírokat, és még hosszan lehet folytatni a sort. Mind a gyerekek, mind a felnőttek lelkesen fogadták a kezdeményezést. Szerda délután az ovi termei megteltek zsivajjal, papírokkal, ragasztókkal és ollókkal, és ezúttal a kis székeken ülő gyerekek mellett egy-egy felnőtt: szülő vagy nagyszülő is vágott, ragasztott, rajzolt, színezett, eszkábált, de persze csak mesterinasként, az igazi kis mesterek ez alkalommal is a csemeték voltak, akik szebbnél-szebb tulipánokat vagy lepkéket keltettek életre. De születtek itt igazi kis sárga pelyhes pipik, és tüzet okádó, félelmetes sárkányok is.

DSCN8301[1]

“A papír újrahasznosítására neveljük a gyerekeket. Arra, hogy ne dobják ki a szemetet, hanem újra felhasználják azt. Azért szerettük volna, hogy a szülők is részt vegyenek az akcióban, hogy lássák, mire neveljük a gyerekeket”, mondta Zachárné Ludányi Irén, az Őzike csoport óvónője, majd hozzátette, hogy a gyerekek boldogan mesélik nekik, amikor hétfőnként úgy jönnek vissza az oviba, hogy hétvégén anyával, apával otthon is barkácsoltak valamit papírból vagy műanyag palackból.

“Hogyha gyerekként ezek az apróságok tudatossá válnak a mindennapokban, akkor felnőttként is környezettudatosan élik majd az életüket”, magyarázza Csernyák Györgyi, hogy miért jó, ha már kisgyerekkorukban találkoznak az ovisok a környezetvédelemmel és azon belül például az újrahasznosítással.

DSCN8300[1]

Öko óvodaként amellett, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, a gyümölcshéjat a komposztálásban használják fel, a kész komposztot pedig a kertben vagy a virágládákban ültetéskor. Rendszeresen csatlakoznak kupakgyűjtő akciókhoz, az egész óvodát díszítő dekorációkat is igyekeznek újrahasznosítani, átalakítani, hogy máskor is használhassák. Télen a madáretetésre fordítanak nagy figyelmet, nyáron pedig a madáritatás kerül előtérbe, sorolja a tagóvoda vezető.

A sokfajta gyakorlati környezeti nevelésnek és tapasztalatnak meg is van az eredménye: a gyerekekben egyre tudatosabbá válnak ezek az “apróságok”, és nagyon élvezik, ha részt vehetnek a komposztálásban, a kertgondozásban vagy akár a madáretetésben, itatásban. Olyan is volt már, meséli Csernyák Györgyi, hogy amikor egy édesanya ki akarta dobni a kukába a papírhulladékot, a csemetéje figyelmeztette, hogy ez papír, nem oda kell kidobni, hanem a papírgyűjtőbe.

DSCN8290[1]

A témában készült riportot teljes hosszában az Érd FM 101.3-on hallgathatja meg a szombaton 15 órakor kezdődő Köztünk marad című műsorban. Az újrapapírral kapcsolatos információk forrása: www.humusz.hu
Itt  pedig azt nézheti meg, hogyan készíthet otthon újrapapírt.

Címkék