Ősztől indul az iskolai lovasoktatás Simonpusztán

Megnyitotta kapuit az Érdhez közeli Simonpusztán az a fedett lovarda, amelyben az iskolások ősztől kezdhetik meg az ismerkedést a lovassporttal. A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület egy, az ország más pontjain is alkalmazható mintaprogramot dolgoz ki. Azzal, hogy minden iskolás gyermek számára elérhetővé teszi a lovaglást, megteremti az esélyegyenlőséget a lovasoktatásban – hangsúlyozta az átadó ünnepségen dr. Aradszki András országgyűlési képviselő.

Hasonló tartalmaink:

A kereszténydemokrata politikus az ünnepségen kiemelte: bíznak abban, hogy a magyar családok a simonpusztai programnak köszönhetően olyan segítséget kapnak, amely támogatja a szülőket a magyar hagyományok és a nemzetmegtartó erő továbbadásában.

– Azzal, hogy a Simonpusztai Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület minden iskolás gyermek számára elérhetővé teszi a lovaglást, megteremti az esélyegyenlőséget a lovasoktatásban, népszerűsíti és terjeszti a lovassportot a szervezett oktatás keretein belül, alkalomadtán a Nemzeti Lovas Program mintabázisaként is – mondta a Fidesz–KDNP-s politikus, hangsúlyozva: Simonpusztán a hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű gyermekeknek is lehetőséget biztosítanak a lovaglásra.

Simó Károly alpolgármester a megnyitón azt hangsúlyozta: nagy öröm a városvezetés számára, hogy Érd területén létrejöhet egy olyan létesítmény, ahol megvalósulhat az általános iskolai lovasoktatás, és a város a továbbiakban is szeretne minden támogatást megadni a programhoz.

Dr. Korein László, az egyesület elnöke ismertette programjukat: mint mondta, céljuk az iskolai lovasoktatás népszerűsítése, a kormány által meghirdetett Kincsem Nemzeti Lovas Programmal összehangolva. Kidolgoznak és akkreditálnak egy olyan képzési rendszert, amely alkalmas arra, hogy az ország bármely pontján megteremtse az iskolai lovasoktatás elméleti kereteit. A mintaprojekt helyszíne a Simonpusztai Lovaspark lesz. Első körben Érd és a környező települések iskolái kapcsolódhatnak majd be a programba; a hosszú távú cél a projekt kiszélesítése lesz.

Az iskolai keretek közt folyó lovas oktatás az egyesület tervei szerint a következő tanévben már el is indulhat Simonpusztán.

Az átadó ünnepségen közreműködött Pintér Tibor színművész, énekes, akivel együtt énekeltek a diósdi Eötvös iskola diákjai. Az új, fedeles lovardaépületet a hagyományőrző huszárok “avatták fel”. Az ünnepségen részt vettek a földművelésügyi és a honvédelmi tárca, valamint az Emmi képviselői is.

Fotók: Boros Sándor

Címkék