Magyarország, szeretlek!

Minden, ami magyar, és ami az általános iskolai tankönyvekből kimaradt – a néptánc és népművészet, tudósok és találmányok, sportolók és sportsikerek, szentek és boldogok, ősi gyógynövények és gyógymódok témaköréből – “terítékre került” a Marianum iskola szombati tematikus napján, aminek mi más is lehetett volna a címe, mint hogy Magyarország, szeretlek!

Hasonló tartalmaink:

A tematikus napot első ízben rendezte meg a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. Az alsósokat játékos órák, foglalkozások várták: népi motívumokat rajzolhattak, Mátyás királlyal kapcsolatos mondákkal és magyar szentekkel ismerkedhettek, korongoztak, énekeltek, üvegablakot készítettek, és nem maradhatott el a totó, a kvízjáték sem.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A felső tagozatosok elmélyedhettek őseink gyógyító tudományában, megkóstolhatták a különféle őshonos gyógynövényekből készült teákat, megismerkedhettek a mezőföldi népviselettel, néptánccal, és Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató munkásságával (a táncos, filmes bemutatót az iskola nyolcadikos néptáncos diákjai tartották). Azt is megtanulhatták meg a gyerekek, hogyan kalauzolnának turistákat Magyarországon. Nem maradhattak ki a magyar sportsikerek sem – a gyerekek megismerkedhettek diáktársaik kimagasló sporteredményeivel is (Kubanek Botond a diákolimpia alpesi sí országos döntőjében első helyezést ért el, Módos Katalin az SKS-SKDUN Shotokan Karate Világbajnokságon aranyérmet szerzett, Ángyán Máté pedig kiemelkedő sikereket ért el úszásban).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– A tanárok és a diákok részéről is akkora lelkesedés fogadta ezt a tematikus napot, hogy érzésem szerint ez hagyománnyá fog válni. Annál is inkább, mert hamarosan jön a folytatás: április végén, mikor szombat ismét munkanap lesz, megrendezzük a második fordulót – mondta az ÉrdMostnak Takácsné Tóth Noémi, a Marianum iskola igazgatója.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Az ötlet onnan jött, hogy tapasztaljuk: a gyerekek érdeklődnek azon témák iránt, amelyek Magyarországgal kapcsolatosak, ám a tananyagból  valamilyen okból kimaradtak. A tematikus nap célja az, hogy olyan dolgokról essék szó, amelyek biztosan nincsenek benne a tankönyvekben. Így érezhetik azt, hogy ez nem egy hagyományos tanítási nap – hangsúlyozta Takácsné Tóth Noémi, hozzátéve: a foglalkozások nem 45, hanem 30 percig tartottak, így mindenbe belekóstolhattak a diákok.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Takácsné Tóth Noémi elárulta azt is: az áprilisi tematikus napon a természettudományok nagyobb hangsúlyt kapnak majd (matematikusokról, kémikusokról, kísérletekről és találmányokról esik majd több szó), és meghívott vendégek is tartanak  előadást.

 

Címkék