Öt éven belül mindenhol szilárd burkolat lehet Érden

Érdre látogatott ma délelőtt Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), a kormány megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztere, hogy a városvezetésével közösen áttekintse, hogy áll a Modern Városok Program. Kósa Lajos bejelentette, hogy a következő öt évben kiemelt célnak tekintik, hogy Érden egy olyan úthálózat fejlesztési programot hajtsanak végre, ami lehetővé teszi, hogy az érdi utak döntő többsége szilárd burkolatot kapjon.

Hasonló tartalmaink:

Aradszki András (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő közölte, a Modern Városok Programban tervezett 70 milliárd forintból 42 milliárd forint megérkezett Érdre, amiből iskolák, óvodák épültek át, de újak is készültek, s jobb lett az egészségügy is. Minden rendelőt felújítottak, és elkezdődött a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény második ütemének a felújítása is. – Érd a megyei jogú városok tekintetében nagyon jól áll, hiszen folytatjuk a gyűjtő utak megújítását és befejezzük a megkezdett felszíni víz elvezetést is.

A megbeszélés kitért arra is – ami az érdiek részéről az egyik legjogosabb kérdés, amit mi magunk is régóta fejleszteni szeretnénk – vagyis javaslattal éltünk Kósa miniszter úr felé, hogy – miután a kormány korábban döntött arról, hogy az agglomerációban lévő nem pormentes utak fejlesztését elkezdik – azt kértük, hogy ebben a programban Érd kiemelt szerepet kapjon. Az a célunk, hogy a következő öt évben 60 milliárd forint támogatásban részesüljön Érd, hogy a lakó utak pormentesítése megtörténhessen a felszíni vízelvezetéssel. Örömünkre szolgál, hogy Kósa miniszter úr egyetértett törekvéseinkkel, és azt kell mondanom, hogy a konstruktív megbeszélés eredményeképpen az érdi Modern Városok Program, beleértve az ipari övezet fejlesztését is, jó úton halad és az eredeti céloknak megfelelően fog alakulni.

Kósa Lajos, a kormány megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztere emlékeztetett, hogy Érd speciális helyzetét az adja, hogy a város infrastruktúrája nem tudott olyan mértékben fejlődni, mint ahogyan a lélekszám gyarapodott. – Érd azok közé a városok közé tartozik, amely igen nagy területen fekszik, s amely fejlesztési leehetőségeit korlátozza, hogy belterülete szinte egybeolvad a külterületével. Ezért a Modern Városok Program meghatározó része Érd számára egy olyan infrastruktúra fejlesztési program, aminek a legnagyobb eleme a városban található egészségügyi, szociális- és oktatási rendszer felújítása és bővítése, hiszen Érd a mai napig egy fejlődő város, évente ezer-ezerötszáz fővel növekszik a város lélekszáma.

Kósa Lajos szólt arról is, hogy a lélekszám növekedés indokolja, hogy új bölcsőde is épüljön, amire előterjesztéssel fog élni a kormány számára.
 

 – Nagyon fontos pont az érdi fejlesztésben az ipari-gazdasági övezet létrehozása, tekintettel arra, hogy Érd az adottságainál fogva túl sok munkahellyel nem rendelkezik, így az a 8,1 milliárd forint amit meghatároztunk ipari park kialakításra és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. már meg is vásárolt 40 hektárt,  hogy amikor ez elkészül, akkor a várossal együtt kell a betelepítésre vonatkozóan folytatni a fejlesztést. Ugyanezeket a célokat szolgálja az az inkubátorház, amire 2,2 milliárd forintot szánunk.

Kósa Lajos végül aláhúzta, hogy azt szeretnék, ha Érden egy olyan úthálózat fejlesztési programot tudnának végrehajtani, ami lehetővé teszi, hogy az érdi utak döntő többsége szilárd burkolatot kapjon. Erre 60 milliárd forintot fordítanának. – Szeretnénk, ha Érden is megvalósulhatna az útfejlesztési program, amihez kapcsolódik a városi csomópontok biztonságosabbá tétele és a záportározó építése, ahová a felszíni vizet elvezetik.

A kormány megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztere végül kifejtette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően Érd rövidesen fel tud zárkózni a többi megyei jogú városhoz. –  Mivel Érd a központi régióban található, az ottani beruházások a magyar költségvetés támogatásával valósulnak meg, tehát „nem igaz az, hogy az országban csak az Európai Unió forrásaiból történnek fejlesztések – mondta Kósa Lajos miniszter.
 

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott, hogy a Modern városok programban érintett települések közül a források felhasználása tekintetében Érd áll az első helyen. Az utak burkolását nevezte a város legégetőbb gondjának, a 300 kilométert érintő beruházás költsége 50-60 milliárd forint. – Érd életében történelmi jelentőségű az az egyezség, amelyet három éve júliusban kötöttünk Orbán Viktor miniszterelnökkel. Alapvetően a város szolgáltatási színvonalát növelő beruházásokról van szó, tehát az egészségügyi és oktatási intézmények fejlesztéséről, óvodák és bölcsődék férőhely kapacitásának a bővítéséről, valamint az ipari park fejlesztésről, amely az egyik legfontosabb dolog a település esetében.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési folyamatok még 2006-ban kezdődtek, amikor létrehozták a Batthyány-programot, amelynek a tartalma lefedi a most megvalósításra kerülő projekteket. Ennek része a gazdaságfejlesztés, illetve a köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi létesítmények fejlesztése, megvalósítása. Elmondta azt is, hogy Érd fejlődéséhez kulcsfontosságú a gazdaságfejlesztés, az ipari park megvalósítása, amely erős gazdasági hátteret biztosít a városnak, és ennek birtokában további fejlesztéseket tesz majd lehetővé. Ezáltal stabil lehet Érd gazdálkodása.

(fotó: Boros Sándor)

Címkék