Az iskolaválasztási terítéken: az Érdligeti

Április 12-én és 13-án kell beiratkoznia a 2018/2019 tanévben 1. osztályt megkezdő gyerekeknek az általános iskolákba. Cikksorozatunkban ezúttal az Érdligeti Általános Iskoláról és az ősszel ott induló első osztályokkal kapcsolatos tudnivalókról beszélgettünk Vargáné Balogh Erika igazgatóval, aki azt is elárulta, április 5-én, csütörtökön 16:30-tól tartják itt az utolsó iskolakóstolgatót.

Hasonló tartalmaink:

“Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel.” Ezt a Paulo Coelho- mondatot vette mottójául az Érdligeti Általános Iskola, ahol közel 700 gyerek tanul – az alsósok a Diósdi úton, minden évfolyamon 4 osztállyal, a felsősök évfolyamonként 3 osztállyal a Túr utcában. Ahogy azt Vargáné Balogh Erika büszkén megjegyzi, évek óta 4,3 a tanulmányi átlag itt, ugyanakkor célul tűzték ki, hogy emeljék is ezt. Nemcsak a tanulmányi átlagok terén jár élen a Ligeti, a kompetenciamérések is szép eredményeket hoznak.

“Az iskolába járó gyerekek képességeit és személyiségét egyénre szabva igyekszünk fejleszteni, változatos és újszerű tanítási módszerekkel”, emeli ki az igazgató. “Nagyon fontos a szülőkkel való együttműködés is”, folytatja,”illetve, hogy egy összetartó és értékrend alapú közösséget kovácsoljunk.” Ehhez pedig számtalan közösségi eseményt szerveznek: a bográcsozástól és a suli bulitól kezdve a különböző projekt napokon át a kirándulásokig, színház és bábszínház látogatásig. És hogy mindennek megvan a maga eredménye, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amikor az egyik diák otthonában tűz volt, rögtön gyűjtést szervezett az iskola, hogy így próbáljon segíteni a bajba került családon. De az is az iskola és közösségének érzékenységét bizonyítja, hogy karácsonykor immár sokadik éve cipősdoboz akciót szerveznek hátrányos helyzetű tanulóik számára.

31351724675_d50b6c3f89_o

A 2018/2019-es tanévben induló 1. évfolyamon négy osztály indul. Nincsen orientációs osztályuk, azaz ekkor még nincs emelt óraszámú oktatás egy tantárgyból sem, viszont a gyerekek affinitása szerint tanórán kívüli szakköröket szerveznek a tanítók. Később, 3. osztályban jön be az idegennyelv, a kínálat: angol és német. 4. osztálytól pedig az informatika oktatása történik csoportbontásban. Felső tagozatra már lehet emelt óraszámú oktatásra jelentkezni: informatika, matematika, angol vagy német csoportokban – humán, reál és informatikás osztályokban.

Az Érdligeti gyermekbarát iskola. Egyrészt fontos számukra, hogy zökkenőmentessé tegyék az átmenetet a kicsiknek az óvodából az iskolába. “Mivel eddig az ovisok fő tevékenysége a játék volt, ezért heti 25 tanórában 45 percet végigülni embert próbáló lenne”,magyarázza az igazgató. Éppen ezért a tanórákra mozgást és játékot is becsempésznek a tanítók az első években. “A gyerekért vagyunk. Ez meglátszik a dekorációban, a külsőségekben: barátságossá tesszük a környezetünket”. Az épület falait a gyerekek alkotásai díszítik, illetve a versenyeken induló tanulók oklevelei a büszkeségfalra kerülnek. Akinek van rá igénye, annak biztosítják a versenyeken való részvétel lehetőségét, de persze egy diákot sem köteleznek erre.

30982556450_434d664e62_o

Az alsóban fejlesztő csoportok éppúgy működnek, mint tehetséggondozó szakkörök. Akiknek szükséges, azoknak Meixner-csoportban tanítják az írást, olvasást. Utóbbi megszerettetése külön hangsúlyt kap az iskola pedagógia programjában, és hogy ez a gyakorlatban is működik, azt a könyveket faló kisdiákokon kívül a Könyvtárbarát iskola cím elnyerése is bizonyítja. Tanórán kívüli tevékenységek többek közt az úszás, jóga, tartásjavító torna, tánc, énekkar, idegen nyelv és különböző kézműves foglalkozások, illetve a Lukin László Zeneiskolának és a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézetnek is működik itt kihelyezett tagozata.

Ökoiskolaként az Érdligeti Általános Iskola nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre, az egészségnevelésre és a természetvédelemre olyan tevékenységekkel, mint pl. faültetés, virágosítás, e-hulladék, papír-, műanyag- és üveggyűjtés, szemétszedés, kihívás napja, túrázás, természetjárás.

30529290834_681744002b_o

Az iskola minden érdeklődőt sok szeretettel vár az utolsó iskolakóstolgató programjára április 5-én, csütörtökön 16:30-tól.

(képek: http://www.erdligetialtalanosiskola.hu)

Címkék