Víziók: nyitott ajtók

A művészet és technika jelszó jegyében nyílt kiállítás az  Érdi Galériában az AVL Autókut Mérnöki Kft. és a Regensburgi Egyetem együttműködésében. A nemzetközi cégcsoport magyarországi tagja hét éve rendez hasonló tárlatokat, Érdre másodszor hozták el a német egyetem művészeti hallgatóinak munkáit, amelyek értelemszerűen a technika és az ember viszonyát boncolgatják. A húsz alkotás ezúttal a Víziók: nyitott ajtók gondolat mentén született.

Hasonló tartalmaink:

Lena Nikitin: Down The Rabbit Hole

Lena Nikitin: Down The Rabbit Hole

“Ezeken a képeken a művészek olyan témákkal foglalkoznak,” mondta T. Mészáros András polgármester köszöntőjében, “melyek a nemzetközi mérnökcsapat feladatait és álláspontjait helyezik a képek középpontjába. A kép a fejlesztés, a gondolkodás és az ötlet megvalósítását mutatja meg művészi formában.”

kunst-tma

A polgármester a futurizmust hozta fel arra, hogy nem példa nélküli a művészet és a technika találkozása, együttműködése.   ”Wir wollen die Liebe zur Gefahr besingen, die Vertrautheit mit Energie und Verwegenheit. A veszély szeretetét, az erőre és merészségre való törekvést akarjuk megénekelni. A bátorság, a vakmerőség, a lázadás lesznek költészetünk lényeges elemei,” idézte az 1909-ben, a Le Figaróban meg jelent – Marinetti – futurista kiáltványát. ”Nem megszokott ez a kapcsolat, pedig a két fogalom egy tőről fakad, a görög „techné” „technika” szóból ered.

Dirk Janetzko

Dirk Janetzko

Az AVL budapesti ügyvezetője,  Dirk Janetzko azt a kapcsolatot méltatta, amely a nemzetközi cégcsoport és a Regensburgi Egyetem között immár egy évtizede sikeresen ösztönzi a művészhallgatókat olyan alkotások létrehozására, amelyek a technikai és  a művészet közös vonásait mutatják fel. Ezt erősítette meg megnyitójában Josef  Mittlmeier, az egyetem tanára, mondván az ifjú művészek teljesen szabad kezet kapnak kreatív gondolataik kifejezésére, s mindig izgalmas megfigyelni, hogyan reagálnak egy-egy témára, ami egyben azt is kifejezi, hogy a  fiatal generációk hogyan viszonyulnak korunk vívmányaihoz.

Josef  Mittlmeier

Josef Mittlmeier

A kiállítás június 16-áig tekinthető meg az Érdi Galériában.

(képek és szöveg: M. Nagy Péter)

Sebastian Dorn: Das Flaschenschiff (A palackhajó)

Sebastian Dorn: Das Flaschenschiff (A palackhajó)

Címkék