A vizeken és az utakon is biztonságban teljen a vakáció!

Mire kell odafigyelnünk nyáron akár a vizekben, akár a közutakon ahhoz, hogy biztonságban tudjuk élvezni a vakációt? Erről beszélgetett az Érdi TV Párbeszéd című műsorában Sallai Lászlóval, az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével, tűzoltó alezredessel Gárdos Attila.

Hasonló tartalmaink:

Fürdőzésnél fontos, hogy felmérjük, alkalmas-e a hely egyáltalán erre: a bányató, ami gyorsan mélyülhet és nem kiszámítható, nagyon veszélyes tud lenni, ezért ezt inkább kerüljük, tanácsolja a szakember. Az sem árt, ha tisztában vagyunk saját képességeinkkel, azaz azzal, hogy mennyire biztosan mozgunk a vízben: mennyire messze érdemes vagy lehet egyáltalán beúsznunk a parttól, hogy még kellő erőnk legyen ahhoz, hogy vissza is jussunk oda.

A mentőmellény viselését is tanácsolja a szakember, ha csónakba, kenuba vagy kajakba ülünk, hiszen könnyen felborulhatunk ezekkel. Ha mégis bajba kerülünk, akkor tárcsázzuk a segélyhívó számot, vagy keressünk a közvetlen környezetünkben segítséget. Ha nem úszunk jól, akkor inkább várjuk meg a mentő egységeket, nehogy magunkat is veszélybe sodorjuk. Nagy segítséget jelenthet viszont ilyenkor a mentésben résztvevők számára, ha meg tudjuk adni a pontos helyet, hogy hol merült el a vízben a mentendő személy.

A gépjárművezetőket pedig Sallai László arra figyelmezteti, hogy nyáron nemcsak az aszfalt melegszik fel, de a gépjármű is, és ha szivárog az üzemanyag, vagy zárlatos az elektromos rendszer, akkor sokkal gyorsabban lángra kaphat a gépjármű is.

(a kiemelt kép illusztráció, forrás: police.hu)

 

Címkék