Pótvizsga? Segít a Tanoda!

„Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány – ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem” – mondja a bukott diák Karinthy zseniális, örökzöld művében, bizonyítva, hogy a bukás, a rossz jegyek nem a XXI. század találmányai, már apáinkat, nagyapáinkat, sőt korábbi felmenőinket is ítélhette pótvizsgára a könyörtelen tanár. Persze ez nem vigasztalja azt a szülőt, akinek csemetéje „katonás” érdemjegyekkel állított haza júniusban, és nem menti azt a gyereket, akinek nem sikerült megugrania a lécet.

Hasonló tartalmaink:

Felmérések szerint Magyarországon a nyolcadik osztályból kikerült tanulók több mint 20%-a funkcionális analfabéta. Az országos kompetenciamérés alapján jól látszik, hogy melyik iskolában ez hány főt érint, ezt a számot szeretné kicsit csökkenteni az Érdi Tanoda Egyesület. A szervezetet civilek alapították abból a célból, hogy azokat a gyerekeket mentorálják – függetlenül attól, hogy vallásosak, vagy nem -, akiknek a szülei nem tudnak segíteni a tanulásban, és külön tanárt sem tudnak fizetni. Az anyagiakat nagylelkű – szintén civil- mecénások biztosítják. A két-három főállásban foglalkoztatott alkalmazott mellett nagyszámú önkéntes segítővel dolgoznak együtt. Vannak köztük tanárok, szociális munkások, mérnökök, gazdasági szakemberek is.

A Tanoda Egyesület úgy tartja, hogy hogy amit tesznek, az csak egy csepp a tengerben, de anélkül a csepp nélkül sekélyebb volna a tenger. Asztalos György, az Érdi Tanoda Egyesület elnöke az első év tapasztalatairól elmondta, hogy nem várt „sikere” volt tevékenységüknek, holott úgy tervezték kezdetben, hogy az iskolákat tehermentesítik egy kicsit és délutánonként kisebb csoportokban fejlesztik a diákokat. – Ezzel szemben szinte egész nap nyitva voltunk. Délelőttönként a magántanulókkal és azokkal a felnőttekkel foglalkoztunk, akiknek szüksége volt arra, hogy megszerezze az általános iskolai bizonyítványt, s délután jöttek azok a gyerekek, akiknek korrepetálást tartottunk. Nagy öröm, hogy valamennyien nagyon jó eredményekkel zártak, volt, aki két-három osztályzatot is javítani tudott.

A Tanoda Egyesület először tavaly júniusban szervezett tábort, majd augusztus közepétől a pótvizsgázni kényszerülő tanulókat készítették fel a vizsgára, már akkor nagy sikerélményt jelentett, hogy mindenkinek sikerült megugrani a feladatot. Asztalos György azt mondta, remélik, hogy most is sok gyermeknek tudnak segíteni, ezért idén is megszervezik az ingyenes pótvizsgára felkészítő táborukat, amire elsősorban olyan gyermekeket várnak, akiket a szüleik a nyáron nem tudtak magántanárhoz küldeni, hogy az segítsen nekik a felkészülésben. A foglalkozásokat úgy tervezik, hogy a diákokkal korcsoportra és tantárgyra elosztva foglalkoznának a pedagógusok naponta körülbelül három órát. A Tanoda vezetője azt mondja főleg magyarból és matematikából buktak meg a gyerekek, de lesz földrajz és technika korrepetálás is. A mostani pótvizsgára egyébként csak azok vehetnek részt, akik egy vagy két tantárgyból kaptak elégtelent. Akinek három vagy több tárgyból szereztek egyest, azoknak – néhány kivételtől eltekintve – össze kell barátkoznia az eggyel alacsonyabb évfolyam diákjaival.

A foglalkozásokat a Felső u. 123-ban tartják, augusztus 13-től 17-ig (illetve a pótvizsga időpontjáig) reggel 9 órától délig.

A nyári program után szeptemberben délutáni foglalkozásokra várják a gyerekeket a Felső utcában: a diákok itt készítik el a leckét, majd játszanak, és egyéni fejlesztésen is részt vesznek. A foglalkozások délután 3-4 órától estig tartanak majd, és ugyanúgy ingyenesek, mint a pótvizsga-felkészítő. A szervezők célja, hogy a gyerekeknek differenciált, egyénre szóló oktatást, fejlesztést nyújtsanak.

A Tanoda foglalkozásaira az erditanoda@gmail.com e-mailcímen, illetve Asztalos Györgynél a 06 30 508-4946-os telefonszámon lehet jelentkezni.

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját Asztalos Györggyel.

 

Címkék