Bölcsőde épülhet Fenyves-Parkvárosban

Hat napirendi pontot tárgyalt augusztus 16-ai rendkívüli ülésén Érd önkormányzatának képviselőtestülete. Döntés született többek közt arról, hogy a város pályázatot nyújt be egy új bölcsőde építése érdekében, valamint a helyi piac fejlesztésére. A Modern Városok Program forrásából megújul a Béke téri óvoda és a szomszédos bölcsőde udvara.

Hasonló tartalmaink:

A Modern Városok Program keretében a közelmúltban megújult az Érdi Kincses Óvoda és az Apró Falva Bölcsőde épületegyüttese. A két intézmény udvara is bővült: a közterületből plusz területet vontak be az ingatlanhoz, így az összterület 7566 négyzetméterre változik. E nagyobb óvoda- és bölcsődeudvar most megújulhat: új kerítés épül (az akadálymentesítés biztosításával), játszóudvarokat alakítanak ki, három bölcsődei és hat óvodai kertrésszel, telepített játékokkal és gumiburkolat kialakításával. A beruházás teljes költsége 121,5 millió forint, ami teljes egészében a Modern Városok Program terhére kerül elszámolásra.

Bács István alpolgármester az ülést követően tudósítónknak elmondta: az óvoda- és bölcsődeudvar felújítása mellett egy kisebb pihenőparkot is kialakítanak az Edit utcai oldalon, padokkal, virágokkal. A park a környéken élők pihenését szolgálja majd.

A közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, miszerint az önkormányzat pályázatot nyújt be egy új bölcsőde építésére. Az intézményt az új Erdőszéle tagóvodával szemben szeretnék felépíteni. A bölcsőde 6 csoportos, három gondozási egységből álló, 76 férőhelyes lenne, az épület területe pedig 900 négyzetméter.

A pályázat keretén belül 400 millió forint támogatást kíván igényelni az önkormányzat; a szükséges önerő 21 millió forint.  A beruházás összköltségéhez lehetőség van a VEKOP-6.1.1-15-RD2-2016-00002 pályázati kódszámmal már korábban megítélt 85,6 millió forintos összeg hozzárendelésére, így a beruházás tervezett teljes összköltsége 506,7 millió forint lenne.

– A bölcsőde legkorábban 2020 első felében nyílhat meg, hiszen legalább hat hónap a pályázat elbírálási határideje, és le kell folytatni a közbeszerzési eljárást is. Ha minden jól megy, egy év múlva kezdődhet el tehát az építkezés – hangsúlyozta Bács István alpolgármester.

Az önkormányzat pályázni kíván a Széles utcai piac fejlesztésére is: a város 100 millió forint támogatást szeretne igényelni, a szükséges önerő összege pedig 11 millió forint, így a beruházás 111 millió forintból valósulhat meg.
A testületi ülésen több képviselő jelezte, hogy szükség volna egy fedett vásárcsarnokra is. Ezzel kapcsolatban Bács István az ülést követően elmondta: egy ilyen beruházás költsége milliárdos tétel, és öt-tíz éven belül nem valószínű, hogy megvalósulhat ez az elképzelés.

Mint azt korábban megírtuk, a Gulyás-tanya területén egészségügyi vállalkozói központ épülhet; a közműfejlesztés költségeire pályázati forrást nyert el a város. Eredetileg 20 százalékos önerőt kellett volna biztosítania Érdnek, ám ez most tíz százalékra mérséklődött. A visszamaradó mintegy harmincmillió forintot a város céltartalékba helyezi.

A közgyűlés döntött arról, hogy a Közrendvédelmi Bizottság elnöki feladatait ezentúl Demjén Attila képviselő látja majd el.

Címkék