Milák már az első napon aranyérmes lett!

Megadta az alaphangot a magyar csapat a helsinki junior Európa-bajnokság nyitónapján: a mieink három aranyéremmel nyitottak, Késely Ajna másfél órán belül duplázott 400 vegyesen és 800 gyorson, míg Milák Kristóf 400 gyorson nyert, századokra volt az 50 pillangó bronzától, továbbá előkészítette a terepet a második napra, hiszen döntőbe jutott 100 háton. Videóinterjúval!

Hasonló tartalmaink:

Már délelőtt érezni lehetett, hogy a döntőkben indul a diadalmenet – női 400 vegyesen példátlan módon három magyar végzett az első három helyen, de a szabályok értelmében csak Késely Ajna és Horváth Lili juthatott tovább, Mihályvári Farkas Viktória hiába volt jobb mindenki másnál, a lelátóra szorult délután. Milák Kristóf is elég erős üzenetet küldött a többieknek 400 gyorson, miközben másik két számban is érdekelt volt, és a csapattársak is remekeltek.

Este pedig következett a „betakarítás”. Elsőnek Ajna aratott rajt-cél győzelmet vegyesen, „katinkás” fölénnyel, 4.20 másodperccel előzte meg a többieket – Horváth Lili nagyot hajrázott, s végül az izgalmas finisben a 6 tizedmásodpecen belül érkező négyesből a dobogó harmadik fokán kötött ki.

Késely másfél órával később 800 gyorson remekelt: itt sem hagyott esélyt riválisainak, Európa-bajnoki rekorddal (8:30.43), az ezüstérmest 2.11 másodperccel megelőzve győzött, így immár 12-szeres (!) junior Európa-bajnoknak mondhatja magát – és hol van még a vasárnap.

Másik nagyágyúnk, Milák Kristóf 400 gyorson adott ízelítőt sokoldalúságából: az eddig pillangózóként ismert ifjú klasszis háromszáznál még harmadikként fordult, ám az utolsó hosszra már elsőként, és végül 71 századdal előbb érte el a falat orosz vetélytársánál – ugyanezen a távon a címvédő Kalmár Ákos 6. lett.

Miláknak sűrű napja volt, hiszen 50 pillangón elődöntő és döntő volt műsoron, utóbbi a 400 gyors és a 100 hát elődöntője után – ahonnan szintén kvalifikálta magát a csütörtöki fináléba – fél órával volt esedékes. Ahogy lenni szokott, egyszerre robbant a falhoz szinte mindenki, Kristóf 0.05-re volt a bronzéremtől, s végül hatodik lett.

– Tudtam, hogy rengeteg számon indulok, ezért nehéz lesz. Négyszáz gyorson reggel is, meg most délután is állítólag nagy „fürdésekben” voltam, azaz lazábban mentem a kelleténél. Az első kétszáz az úgy eltelt, a második 200-on jöttek meg a többiek, akkor kezdett kicsit izgalmasabb lenni az a szám. Tartottam a kötelezőt, és az utolsó ötvenen megindultam. Ötven pillén arra jöttem rá, hogy arra jobban rá kell edzenem, hogy jól menjen. Száz háton elértem a célt és bejutottam a döntőbe. Várom a holnapot – nyilatkozta Milák Kristóf.

Nézze meg a Magyar Úszó Szövetség Kristóffal készített interjúját:

A döntők során még egy 5. hely került a ponttáblázatba, a lányok 4×100-as gyorsváltója jóvoltából.

Junior Eb, Helsinki, 1. nap – a magyar döntősök

Férfiak
400m gyors
1. Milák Kristóf 3:50.00
6. Kalmár Ákos 3:52.06

50m pillangó
6. Milák Kristóf 23.82

Nők
800m gyors
1. Késely Ajna 8:30.43

400m vegyes
1. Késely Ajna 4:41.55
3. Horváth Lili 4:45.88

4x100m gyorsváltó
5. Magyarország 3:46.37
(Fábián Fanni, Kurdi Zsófia, Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra)

(Cikk forrása: Origo, fotó, videó: Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala)

Címkék